Доступність посилання

ТОП новини

Україна протестує проти спроб Росії привласнити ядерні об’єкти у Криму – МЗС


Міністерство закордонних справ України передало Росії ноту, в якій висловила «рішучий протест» у зв’язку зі спробами росіян застосувати свою юрисдикцію до ядерних об’єктів, установок і матеріалів України, розташованих у Криму.

Як повідомив Радіо Свобода речник МЗС Євген Перебийніс, у ноті наголошено на тому, що всі ядерні об’єкти, установки і матеріали, розташовані на території Криму і в Севастополі, є власністю України. Їх правовий статус, порядок експлуатації, використання й обслуговування визначені законодавством України і положеннями угоди між Україною і МАГАТЕ.

«Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об’єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року», – наголосив Перебийніс.

За його словами, у ноті МЗС України наголошується на недопустимості розміщення ядерної зброї або переспрямування ядерних матеріалів і ядерних об’єктів на українській території.

Раніше Росія заявила про намір поширити свою юрисдикцію на ядерні об’єкти і матеріали України, розташовані у Криму і в Севастополі, окупованих Росією. Мова іде про дослідницький реактор ДР-100 та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості.

XS
SM
MD
LG