Доступність посилання

ТОП новини

ЄС обговорює питання військової допомоги курдам в Іраку


Курдські бійці «Пешмерґи»
Курдські бійці «Пешмерґи»

Міністри закордонних справ ЄС обговорюють питання щодо можливості надання зброї курдським військовим на півночі Іраку для протистояння бойовикам угруповання «Ісламська держава».

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус перед зустріччю закликав Європу «мобілізуватися і допомогти іракцям та курдам».

Франція зобов’язалася надати зброю іракським курдам, а Британія заявила, що запит на озброєння буде «вирішений позитивно».

Німеччина пообіцяла надати підтримку курдам «нелетальним» обладнанням.

Сьогодні ж міністр закордонних справ Чехії заявив, що доставка зброї курдам в Іраку може розпочатися наприкінці серпня.

Зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу була скликана у відповідь на повідомленні про жахіття, які вчиняють бойовики «Ісламської держави» проти релігійних меншин Іраку.

Цього тижня Єврокомісія оголосила, що до Іраку буде доставлена гуманітарна допомога на 17 мільйонів євро.

За повідомленням влади США, наразі у горах побіля міста Сінджар на півночі Іраку залишається близько 4,5 тисячі єзидів, які втекли від бойовиків «Ісламської держави».

Ісламісти захопили значні території на півночі і заході Іраку з початку їхньої наступальної операції у червні.

Минулого тижня президент США Барак Обама дав добро на застосування американської авіацію проти бойовиків угруповання «Ісламська держава» в Іраку задля захисту американського персоналу, який перебуває в Ірбілі та захисту релігійних меншин, які змушені були тікати після наступу ісламістів.

XS
SM
MD
LG