Доступність посилання

ТОП новини

Полонений чи доброволець? Куди подівся голова Держземагентства у Дніпропетровську?


Сергій Рудик
Сергій Рудик

У Дніпропетровську зник голова Держземагентства Сергій Рудик, який у четвер приїхав до регіону з робочим візитом. У Дніпропетровській облдержадміністрації стверджують: він записався добровольцем до одного із батальйонів і вже перебуває в таборі підготовки до відправлення в зону АТО. Натомість представники ВО «Свобода» стверджують, що їхнього однопартійця Рудика викрали. Деякі незалежні експерти зазначають: йдеться про конфлікт між дніпропетровською владою та столичною, мовляв, на прикладі керівника земельного відомства у Дніпропетровську показали, хто в регіоні господар.

Дані про місце перебування голови Держземагентства України Сергія Рудика у Дніпропетровську упродовж майже доби дуже різняться. Він записався добровольцем до одного з батальйонів і перебував у військовому таборі з підготовки до відправлення в зону АТО, стверджують у Дніпропетровській облдержадміністрації. Натомість у партії «ВО «Свобода», членом якої є посадовець, заявляють: увесь цей час його утримували в якомусь приміщенні й відпустили лише під тиском партійців.

За офіційними даними, Сергій Рудик прибув у четвер до Дніпропетровська, щоб узяти участь у «круглому столі» з питань реформування земельних відносин. Він також мав передати мільйон гривень допомоги до місцевого військового шпиталю. Водночас в облдержадміністрації стверджують: головною метою приїзду посадовця було представлення нового керівника обласного управління Держземагентства – ним мав стати Вадим Чувпило, колишній державний службовець із Кривого Рогу. В облдержадміністрації заявляють: його кандидатура не була узгоджена з обласною владою та громадськістю, а сам претендент на посаду «причетний до клану регіонала Олександра Вілкула».

Вибір: «Дніпро» або «штрафбат»

Чому засідання «круглого» столу з участю Рудика в приміщенні обласної ради не відбулось та як посадовець опинився у Штабі національного захисту, пояснив член проводу «Правого сектору» Андрій Денисенко.

Йому було запропоновано одне з двох: піти в добровольчий батальйон «Дніпро» або піти у штрафний батальйон «Правого сектору»
Андрій Денисенко

«Представники громадськості, Штабу національного захисту завітали до пана Рудика під час проведення «круглого столу». Після цього він був запрошений до Штабу національного захисту представниками громадськості, в тому числі «Правого сектору». У результаті цього запрошення у нього постраждав дуже дорогий піджак від фірми «Корнеліані». Йому було запропоновано одне з двох: піти в добровольчий батальйон «Дніпро» або піти у штрафний батальйон «Правого сектору», – розповів Андрій Денисенко.

Перебування у Штабі національного захисту для Сергія Рудика, повідомляють в облдержадміністрації, закінчилось записом до добровольчого батальйону. Те саме пообіцяли й іншим столичним посадовцям.

Будь-який інший чиновник, який вирішив зайнятись бізнесом, особливо в такий час, повинен собі затямити: якщо він сюди потрапляє, то зразу записується до добровольчого батальйону
Геннадій Корбан

«Будь-який київський чиновник, будь-який інший чиновник, який вирішив зайнятись бізнесом, особливо в такий час, повинен собі затямити: якщо він сюди потрапляє, то зразу записується до добровольчого батальйону», – сказав заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан.

«Приписують зрадництво»

У п’ятницю в Державному агентстві земельних ресурсів України зникнення керівника не коментували. Водночас у ВО «Свобода» заявили, що історію зі своїм колегою у Дніпропетровську вважають «викраденням» і вже подали звернення до правоохоронних органів.

«Висновок можу зробити лише один: якщо неугодні свободівці приїжджають до області з власними ініціативами і напрямком роботи, непогодженим із місцевими «володарями», – їм одразу приписують зрадництво і продажництво», – заявив на своїй сторінці у фейсбуці лідер Дніпропетровської міської організації ВО «Свобода» Кирило Дороленко.

Офіційний коментар у ВО «Свобода» Радіо Свобода пообіцяли надати дещо пізніше.

«Дніпропетровські» проти «київських»?

Між тим дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов інцидент навколо Сергія Рудика розглядає як конфлікт між столичною владою та владою Дніпропетровщини. Він був прогнозованим, сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.

Дивлячись на підсилення Коломойського, можу спрогнозувати об’єднання проти нього кількох олігархічних груп, які бояться його підсилення і впливу
Андрій Золотарьов

«Дніпропетровські перейшли до дій. Обрали такий оригінальний спосіб продемонструвати своє бачення того, як робляться справи. Цей конфлікт неминучий. Питання часу – коли це вийде назовні. Але у мене така надія, що цей конфлікт буде відкладений на той період, коли будуть вирішені проблеми на українському «Далекому Сході». Зараз не найкращий час для того, щоб з’ясовувати такі стосунки. Але все це може перейти до більш різких форм з’ясування стосунків. Важко прогнозувати, хто вийде переможцем у цій боротьбі. Але дивлячись на підсилення Коломойського, я можу спрогнозувати об’єднання проти нього кількох олігархічних груп, які бояться його підсилення і впливу. Це був показовий випадок. Не важливо, хто там був, Рудик чи хтось інший. Це приклад, щоб продемонструвати, як будуть діяти у Дніпропетровську, якщо сюди засилатимуть київських», – вважає Андрій Золотарьов.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG