Доступність посилання

ТОП новини

Стрєлков не пробачив художнику його критичні інсталяції


Інсталяція Сергія Захарова
Інсталяція Сергія Захарова

Олександра Вагнер

У Донецьку прихильники угруповання «Донецька народна республіка», яке визнане в Україні терористичним, затримали художника, члена арт-групи «Мурзилки» Сергія Захарова. Він зник тиждень тому, родичі та друзі спочатку не знали, де він знаходиться, проте згодом з’ясувалося, що Захаров опинився в заручниках у захопленій сепаратистами будівлі СБУ, та що проти нього бойовики «ведуть слідство».

Сергій Захаров отримав популярність завдяки інсталяціям на вулицях Донецька, які критикують дії тепер вже колишнього «міністра оборони» угруповання «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), командирів загонів так званої «Новоросії» та дій сепаратистів у Донбасі. Група «Мурзилки» була заснована після першої інсталяції, 11 липня, коли намальовані на фанері фігури сепаратистів одночасно з’явилися на кількох центральних вулицях. Захаров запросив у групу свого друга, письменника Сергія Мазуркевича, який тепер домагається звільнення художника. За його словами, за тиждень до того, як викрали Захарова, сторінку арт-групи «Мурзилки» в інтернеті невідомі двічі видаляли з сервера. Сайт арт-групи не доступний і зараз.

– Чи є якась інформація про те, що відбувається зараз із Сергієм Захаровим?

«Республіка» «ДНР» як така існує тільки в їхній запаленій уяві

– Він вже тиждень перебуває в будівлі СБУ в місті Донецьку, в підвалах. Нібито «ведеться слідство», але я не уявляю, яке може бути слідство у людей, що не мають ніякого стосунку до правоохоронних органів або мають стосунок до правоохоронних органів Росії. «Республіка» «ДНР» як така існує тільки в їхній запаленій уяві. Навіть незрозуміло, якими законодавчими актами вони керуються.

Неясно, що йому інкримінується, тому що ніяких карних діянь він не скоював

Крім цього, неясно, що йому інкримінується, тому що ніяких карних діянь він не скоював. Єдине, що він робив – це розміщував свої роботи на центральних вулицях Донецька. В крайньому випадку це може бути адміністративне правопорушення, але ніяк не кримінально-карне діяння. І на якій підставі 7 днів людина знаходиться, можна сказати, в тюрмі, абсолютно незрозуміло.

– За яких обставин затримали художника?

– Як цим людям вдалося на нього вийти, залишається загадкою, але сусідка побачила, як увечері він приїхав до своєї майстерні. Туди з’явилися четверо озброєних людей та одна людина в цивільному. Після цього його разом із комп’ютером та ескізами забрали у фургон та відвезли в будівлю СБУ.

– Скільки інсталяцій з’явилося на вулицях Донецька?

– Перші кілька робіт з’явилися 11 липня. Із них найцікавіша – Шариков у формі «ДНР». Були там і фігури бійців у різних масках. Це була перша акція. Наступна пройшла через кілька днів, коли він зобразив бойовика на прізвисько Моторола, схожим на риса: з ріжками, з копитцями, з хвостиком і з нареченою. Малюнок з’явився біля Палацу одруження, де за кілька днів до цього Моторола розписався з цією дамою.

Сергій реагував на збитий «Боїнг», а потім з’явився портрет Гіркіна, який приставляє пістолет до скроні

Сергій реагував на збитий «Боїнг», а потім з’явився портрет Стрєлкова-Гіркіна, який приставляє пістолет до скроні. Він був прикріплений до стіни кінотеатру «Комсомолець» в центрі Донецька. Ця інсталяція провисіла, напевно, години дві і одразу потрапила в інтернет. Я навіть у деяких людей бачив такі аватарки. Остання робота – 30 липня.

– Це була його реакція на події в місті?

Кілька останніх акцій були вираженням його протесту, тому що настрої в місті саме такі, як він намалював

– Він отримав художню освіту, але активно не виставлявся, картини не продавав. Кілька останніх акцій були вираженням його протесту, тому що настрої в місті саме такі, як він намалював, але не всі можуть про це сказати. Він просто за допомогою своїх інсталяцій показав, що існує інша думка.

– Коли була заснована арт-група «Мурзилки»?

– Вперше я дізнався про це, коли Сергій – після того, як розмістив на вулицях свої перші роботи – прислав мені смс, щоб я подивився в «Фейсбуці» фотографії і почав їх поширювати в мережі. З цього моменту я активно підключився до роботи, оскільки я людина публічна, займаюся літературною діяльністю, тому в мене велике коло знайомих та багато друзів в соціальних мережах. В акціях я брав участь тільки в цій ролі. Я зараз перебуваю в безпечному місці, мені це легше було зробити.

– Хто вигадав назву та що вона означає?

Крім цього, вони вважають, що у нього є якісь зв’язки з тими, кого вони називають «украми»

– Він сам. Спочатку було, по-моєму, просто «Мурзилка». Я запропонував – суто з міркувань конспірації – зробити вигляд, що це не одна людина. Але насправді, ця пропозиція, по-моєму, зіграла нам погану службу, адже тепер прихильники «ДНР» намагаються у нього дізнатися, хто ще був у групі. Крім цього, вони вважають, що у нього є якісь зв’язки з тими, кого вони називають «украми». Вони не вірять у те, що людина може за власним бажанням робити те, що робив він. Вважають, що він отримував вказівки звідкись із центру.

(Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода, переклад Ольги Беци)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG