Доступність посилання

ТОП новини

Під прикриттям «гуманітарного конвою» можна завезти два батальйони – полковник


Київ – Росія вже використовувала «гуманітарні конвої» для введення своїх збройних сил в Абхазію. Є загроза повторення цього сценарію в Україні, наголошують експерти. Вони відзначають, що під прикриттям такого конвою, який наразі перебуває в російському пропускному центрі «Донецьк», можна провести цілих два батальйони разом з автоматичною зброєю. Крім того, у складі гуманітарного конвою присутній військовий конвой.

Росія у своїх гуманітарних і миротворчих операціях у Придністров’ї, Абхазії та Південній Осетії не дотримувалася міжнародних правил, визначених ООН. Відповідно, ніщо не дає гарантій, що вона не повторить цього ж сценарію і в Україні, на Донбасі.

Відрізаний від зовнішнього світу Луганськ і заблокований Донецьк щодалі більше потребують гуманітарної допомоги, насамперед медикаментів, питної води і продуктів харчування, і Росія може скористатися з цього лиха, щоб створити собі позитивний імідж, переконаний експерт інформаційно-аналітичного центру РНБО України В’ячеслав Гусаров.

«Ми прогнозуємо, що Російська Федерація може здійснювати миротворчу діяльність приховано чи не санкціоновано через приватні миротворчі фонди, релігійні організації, організації казаків, щоб створити собі позитивний імідж з-поміж мешканців Донбасу», – відзначає експерт.

Після цього, як припускає В’ячеслав Гусаров, Росія може попросити мандат від ООН, щоб легітимізувати свою присутність, посилаючись на підтримку місцевого населення.

На Донбасі може повторитися абхазький сценарій – експерт

Заступник начальника головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних сил України полковник Андрій Ординович наголошує на тому, що Росія порушила вже у найперших своїх кроках міжнародне право, просуваючи свій «гуманітарний конвой». Україна не зверталася до неї по допомогу. А це одна з умов ініціювання надання такої допомоги.

Сьогодні Луганська та Донецька області отримують допомогу від Дніпропетровської області, планується також, що вони отримують її від Києва та Харкова
Андрій Ординович

«Були порушені від самого початку українською стороною правила ініціювання надання гуманітарної допомоги. Україна не зверталася з таким проханням. Сьогодні Луганська та Донецька області отримують допомогу від Дніпропетровської області, планується також, що вони отримують її від Києва та Харкова. Ця гуманітарна допомога в загальній сумі перевищує ту допомогу, яку заплановано надати російською стороною», – заявив Андрій Ординович.


Як наголошує Андрій Ординович, російська сторона має передати українським митникам та прикордонникам детальний опис усіх вантажів, після чого на території України вантаж має бути переданий Міжнародному Червоному Хресту й територією України його супроводжуватимуть саме його представники.

«Якщо цього не буде зроблено, будуть використані якісь таємні, обхідні шляхи, ми можемо передбачати різну ситуацію. Як приклад можна навести Абхазію з «гуманітарним конвоєм». Ми можемо передбачати утворення нової «сірої зони», що не було б бажано, і все має бути зроблене, щоб цього не відбулося. За моєю інформацією, міжнародна спільнота про це вже знає. Сьогодні ми спілкувалися з кількома військовими аташе західних країн, які стривожені присутністю військового конвою в рамках «гуманітарного конвою», – заявив Андрій Ординович.

Начальник відділу управління миротворчих операцій Головного управління військового співробітництва й миротворчих операцій Генерального штабу Збройних сил України полковник Сергій Верещак відзначає, що під виглядом «гуманітарного конвою» в зону АТО можна завезти щонайменше два повноцінних батальйони.

Обов’язково треба перевантажувати, навіть ті вантажівки не допускати
Сергій Верещак

«Обов’язково треба перевантажувати, навіть ті вантажівки не допускати. Ми рахуємо три сотні вантажівок, по два водія в кожній, ми отримуємо 600 чоловік. Це нормальні два батальйони. По два автомати сховати у кожній машині – це взагалі не проблема», – переконай військовий.

Тим часом станом на вечір п’ятниці, 15 серпня, російські вантажівки перебувають на російському пропускному пункті «Донецьк» у Ростовській області. На цей пункт прибули у п’ятницю 41 український прикордонник та 18 митників. Про це повідомив прес-центр АТО, зазначивши, що на той час не було довільних документів від Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Напівпорожній російський «гуманітарний конвой» за 20 км від кордону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00


Бої ведуться на ділянках, де армія України взяла під контроль стратегічні траси – Лисенко

Тим час українські військові впродовж доби взяли під контроль ще три міста: Чернухіне Луганської, а також Булавінське та Олександрівське Донецької області. Про це повідомив у п’ятницю речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко. Він також вказав міста, де наразі тривають бої.

«У зоні АТО тривають бойові зіткнення в районах населених пунктів Донецьк, Луганськ, Горлівка, Первомайськ, Шахтарськ, Торез, Попасна, Красний Луч, Іловайськ. Особливо запеклі бої терористи ведуть на ділянках, де українська армія взяла під контроль стратегічно важливі траси М21 і М04 в районі сіл Новосвітлівка й Хрещувата, які забезпечують зв’язок Донецька і Луганська з рештою територій», – повідомив речник РНБО.

Близько 260 вантажівок, частина з яких є напівпорожніми, як повідомляє українська сторона, стоять на кордоні. Українські військові також наголошують, що їхні водії схожі на професійних силовиків. Отже, від російської сторони вимагатимуть, щоб кожну вантажівку на українській території супроводжували українські водії.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG