Доступність посилання

ТОП новини

Спрощеної процедури переведення до вишів для студентів із зони АТО не буде – Квіт


Де буде вчитися молодь з Луганщини й Донеччини?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Де буде вчитися молодь з Луганщини й Донеччини?

Юлія Геращенко

Студенти із вишів зони АТО вимагають спрощеної системи переведення в інші університети й інститути країни. Такої, як існує для кримчан. У Міністерстві освіти закликали учнів почекати. Там сподіваються на швидке закінчення протистоянь на сході країни. Де ж буде вчитися молодь із Луганщини та Донеччини?

Особлива ситуація вимагає особливих заходів, вважає студентка останнього курсу Луганського національного університету Дарина. Вона розуміє, що почати навчання в своєму виші вчасно буде неможливо і сподівається перевестися в інший. Схема переведення студентів Криму до вищих навчальних закладів материкової України була спрощеною, і спрацювала ефективно. Цього ж очікували і донбаські студенти, каже дівчина.

«На Донбасі зараз війна. Я там вчилась, і хочу продовжувати це робити. Тому зараз переводжусь в інший виш, адже в Луганську зараз не до навчання. Спрощена система для нас не діє, як це було для кримських студентів, тепер я навіть не знаю, чи вступлю на бюджет», – розповідає Дар’я.

Кримський студент, який хотів перевестися в інший виш, мав лише написати заяву на ім’я ректора університету, з якого переводиться, та ректора закладу, куди переводиться. Однак, від студентів зони АТО університети вимагають «повний пакет» документів.

«Я вже написала заяву на ім’я ректора в інший виш, зараз її розглядають, чекатиму рішення», – розповідає Дарина.

Студентів просять почекати

В Міносвіти закликали університети України сприяти переведенню студентів із Донбасу, однак не гарантують збереження бюджетного місця. Натомість, студентів просять зачекати із запровадженням спрощеної процедури. У відомстві сподіваються, що до вересня ситуація в регіоні врегулюється, а поки ВНЗ повинні приймати документи переселенців на загальних умовах.

«Стосовно студентів із Донбасу: рішення про якісь преференції і загальні переведення ми не приймали. Про переведення разом зі своїм бюджетним місцем не йдеться. Ми прийняли рішення, якщо якась кількість студентів не може повернутися в свої університети, – там ідуть бойові дії – ми їм дозволимо якийсь час навчатися в тих ВНЗ міст, де вони опинилися. Але це буде тимчасово. Вони будуть мати якийсь, умовно кажучи, статус вільних слухачів із тим, щоб потім вони з цими оцінками могли переїхати назад», – зауважив Радіо Свобода міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

Експерт програми сприяння ЗНО Володимир Ковтунець вважає, що питання вирішиться з набуттям чинності положень нового Закону «Про освіту».

«Міністерство має діяти в дусі нового Закону «Про вищу освіту». Тобто треба дати максимум свободи ректорам. Пізніше, відповідно до того, скільки студентів перевелися з донецьких чи кримських вишів до інших вищих навчальних закладів, перерозподілити державне замовлення. Коли ситуація в Донбасі стабілізується, такі переведуться до навчання до донбаських навчальних закладів», – зауважив Ковтунець.

Із дією нового закону запрацює система європейських університетів, де Міністерство освіти надає фінансування вищим навчальним закладам відповідно до кількості студентів, що туди прийшли, кажуть фахівці. Таким чином, студент Луганського національного університету зможе скористатися своїм правом на освіту в будь-якому – київському, харківському, одеському – університеті країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG