Доступність посилання

ТОП новини

Андрія Макаревича хочуть покарати за виступ в Україні


Андрій Макаревич під час Маршу Миру, Москва, 15 березня 2014 року
Андрій Макаревич під час Маршу Миру, Москва, 15 березня 2014 року

У Росії набирає обертів кампанія проти музиканта Андрія Макаревича після його минулотижневого виступу перед вимушеними переселенцями на сході України. Цього разу російські політики пропонують позбавити Макаревича звань і нагород або вислати його з Росії.

Відомий російський рок-музикант Андрій Макаревич «досить давно… перейшов на бік ворогів Росії» і відтоді «співпрацює з фашистами», заявляє депутат Державної думи від прокремлівської партії «Єдина Росія» Євген Федоров. В інтерв’ю щоденникові «Ізвестія» він каже, що музиканта за його громадянську позицію треба позбавити державних нагород і почесних звань.

Інший депутат Держдуми, член комітету з культури Дмитро Литвинцев теж засуджує музиканта. Він пригадав, що «вже були приклади, коли людей із країни висилали», і запропонував вислати Макаревича до України, пише газета.

Депутат Законодавчих зборів міста Санкт-Петербурга Віталій Милонов, зі свого боку, пропонує заборонити концерти Андрія Макаревича в Росії. А ще один держдумівець Вадим Дєньгін звинуватив музиканта в тому, що «йому хоч у чорта гроші брати», й висловив переконання, що в Україні Макаревичу «спеціально пообіцяли значну суму, щоб він виступив, щоб створити певний конфлікт і напруженість».

Андрій Макаревич відкидає звинувачення

Сам Макаревич, який днями побував на сході України на запрошення одного з українських доброчинних фондів і 12 серпня дав концерт у Святогірську для втікачів із територій, нині підконтрольних проросійським сепаратистам, відкидає звинувачення.


В інтерв’ю Радіо Свобода днями він пояснив, що поїхав на схід України з трьох причин. «По-перше, мене туди запросили. По-друге, виступити перед утікачами, незалежно від того, де вони перебувають, – це, по-моєму, добра справа. По-третє, коли серйозні, драматичні події висвітлюють у ЗМІ способами, що не викликають моєї довіри, єдиний спосіб дізнатися, що відбувається насправді, – спробувати побачити це на власні очі», – розповів Андрій Макаревич.

А в інтерв’ю російському телеканалові «Дождь» він повідомив, що не отримував грошей за свій виступ в Україні. «Що я, власне, такого зробив? У нас маса артистів їздить до України, і не до втікачів, а грати концерти за гроші, і ні в кого це не викликає ніякої реакції», – наголосив Макаревич.

Музикант припускає, що першопричиною останніх заяв проти нього став не стільки виступ в Україні, скільки його загальна позиція – зокрема, щодо Криму. «Я з приводу Криму як дотримувався своєї думки, так і дотримуюсь», – сказав він телеканалові.

Іще 18 березня, після псевдореферендуму в фактично окупованому на той час Росією Криму і слухання з цього приводу в Раді безпеки ООН, Макаревич у фейсбуці запитав своїх недоброзичливців: «Чому весь світ проти нас? …Це тому, що ми одні маємо рацію, а весь світ г**но?»

«Антиросійський» Макаревич очима «патріотів»

Через таку позицію, що не збігається з позицією Кремля, Андрій Макаревич, легендарний засновник рок-гурту «Машина часу», має багато ворогів у Росії. Російський ультранаціоналістичний діяч, видавець газети «Завтра» Олександр Проханов називає музиканта «злочинцем» і «націонал-зрадником», іще один діяч схожого спрямування Едуард Лимонов пише цілу статтю з «обґрунтуванням» того, чому, на його думку, Андрія Макаревича «необхідно покарати».

А популярний у певному середовищі радянський співак Йосип Кобзон, засуджуючи виступ колеги в Україні, переконаний, що не варто говорити про те, що демократія дозволяє кожному мати власну думку. «Власну думку – так, але демократія не дозволяє бути зрадниками своєї країни», – вважає Кобзон.

Якраз днями у визволеному від сепаратистів Слов’янську, де теж побував Макаревич, мешканці вирішили позбавити Кобзона почесного громадянства свого міста…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG