Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційна політика напередодні великих змін


Тетяна Чорновол, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики
Тетяна Чорновол, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики

У вівторок, 19 серпня, урядовий уповноважений з антикорупційної політики Тетяна Чорновол подає заяву про відставку. Напередодні у своєму інтернет-блозі вона висловила жаль, що не ухвалила таке рішення раніше та назвала свою роботу в уряді даремною. Адже, за її словами, в теперішньої влади відсутня воля до безкомпромісної боротьби з корупцією. Між тим вже цього тижня до парламенту може бути поданий компромісний законопроект про створення спеціального антикорупційного органу.

Як пише Тетяна Чорновол, в Кабміні ігнорували її антикорупційні ініціативи. Хоча вона із прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком працювала в одній будівлі, але при цьому вони взагалі не перетиналися.

Я не учасник вузьких нарад за участю прем'єра в профільних питаннях: антикорупційного законодавства чи стосовно знищення окремих корупційних схем. Про результати таких нарад я дізнаюся останньою. Тоді навіщо весь цирк зі мною?
Тетяна Чорновол

«Яценюк просто не вважає за потрібне працювати з уповноваженим з антикорупційної політики. Я не можу озвучити йому, якусь проблему або питання, я не учасник вузьких нарад за участю прем'єра в профільних питаннях: антикорупційного законодавства чи стосовно знищення окремих корупційних схем. Про результати таких нарад я дізнаюся останньою. Тоді навіщо весь цирк зі мною?» – пише урядовий уповноважений.

У розмові з Радіо Свобода Тетяна Чорновол утрималася від докладніших роз’яснень, посилаючись на особисті обставини. Зазначимо, що 10 серпня у бою під Іловайськом загинув її чоловік Микола Березовий, який воював у складі добровольчого батальйону «Азов».

Антикорупційне бюро треба убезпечити від політичних впливів – Чумак

Однією з головних причин своєї відставки Тетяна Чорновол назвала також рішення уряду підтримати законопроект про створення Антикорупційного бюро розроблений не нею, а головою парламентського комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю депутатом-ударівцем Віктором Чумаком. Цей документ вона вважає неприйнятним.

Між тим сам Віктор Чумак у коментарі Радіо Свобода повідомив, що компромісний законопроект вже цього тижня можуть подати на розгляд парламенту.

Ми з дуже непростими перемовинам і розмовами вийшли на остаточну редакцію цього закону
Віктор Чумак

«На сьогоднішній день ми з дуже непростими перемовинам і розмовами вийшли на остаточну редакцію цього закону. Питання в тому, хто повинен його внести в парламент? Ми вважаємо, що законопроект треба вносити від імені президента», – зазначає він.

За словами Віктора Чумака, найскладнішим було убезпечити Антикорупційне бюро від політичних впливів. Через це розробили складну схему призначення керівництва нової правоохоронної структури.

«Номінування на голову бюро повинно бути від незалежної комісії, яка обиратиме керівника бюро практично в прямому ефірі, а потім подаватиме пропозицію до президента. Чому до президента? Бо на сьогоднішній день корупція – одна з головних загроз національній безпеці України. А за національну безпеку все-таки відповідає президент», – пояснює він.

Щодо формування цієї конкурсної комісії, то усі гілки влади делегуватимуть туди своїх представників, сказав Чумак.

«Президент повинен делегувати три людини, Кабмін – три людини і Верховна Рада – три людини. Але парламент має делегувати опозиціонерів, які не входять до складу більшості, що формує уряд», – уточнює Віктор Чумак.

Закон повинен встановити і зарплати працівників Антикорпуційного бюро, щоб Кабмін не міг на це впливати. За словами Віктора Чумака, зарплата керівника становитиме 60 мінімальних зарплат, рядового працівника – 15 мінімальних зарплат (зараз мінімальна зарплата становить 1218 грн).

Урядовців треба полякати наручниками – консультант генпрокурора

Натомість голова консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко вважає, що створення нової держструктури істотно не вплине на поборення корупції.

Ефективної боротьби з корупцією в Україні не буде доти, доки міністрів, заступників міністрів, керівників департаментів не почнуть виводити з кабінетів у наручниках
Володимир Бойко

«В Україні й так існують МВС, СБУ колишня податкова міліція, Генпрокуратура. Ці органи хіба мають недостатньо повноважень, щоб покласти край корупційним проявам? Безсумнівно, вони мають усі законні важелі», – зазначає він.

За його словами, зараз непоодинокими є випадки, коли правоохоронні структури, як і раніше, не реагують на інформацію про корупційні діяння посадовців та не роблять належних перевірок.

«На моє глибоке переконання, ефективної боротьби з корупцією в Україні не буде доти, доки міністрів, заступників міністрів, керівників департаментів не почнуть виводити з кабінетів у наручниках», – упевнений Володимир Бойко.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG