Доступність посилання

ТОП новини

Новий вирок по Болотній справі


Ілля Гущин, Олександр Марголін та Олексій Гаскаров (зліва на право) в Замоскворецькому суді Москви
Ілля Гущин, Олександр Марголін та Олексій Гаскаров (зліва на право) в Замоскворецькому суді Москви

Москва – Замоскворецький суд Москви виніс обвинувальний вирок чотирьом фігурантам кримінальної справи про зіткнення демонстрантів з поліцією на Болотній площі 6 травня 2012 року. Захист обвинувачених вже заявив, що оскаржуватиме цей вирок, а російська опозиція тим часом готується до нової акції, яка може пройти наприкінці вересня.

Нинішній вирок Замоскворецького суду Москви не перший за так званою Болотною справою, і в порівнянні з попередніми є відносно м'яким. Олексій Гаскаров та Олександр Марголін були засуджені на 3,5 роки в колонії загального режиму, а Ілля Гущин отримав 2,5 роки колонії загального режиму. Пенсіонерці Олені Кохтаревій суд призначив умовне покарання у три роки й три місяці позбавлення волі. Раніше організатори акції Сергій Удальцов і Леонід Развозжаєв отримали по 4,5 роки ув’язнення.

Сергій Удальцов у залі суду, 24 липня 2014 року
Сергій Удальцов у залі суду, 24 липня 2014 року

Леонід Развозжаєв у залі суду, 24 липня 2014 року
Леонід Развозжаєв у залі суду, 24 липня 2014 року

Адвокат Іллі Гущина Сергій Панченко зазначив, що незважаючи на відносно м'який вирок його підзахисному, є вагомі приводи для подачі скарги.

Ілля Гущин
Ілля Гущин

Не було ознак масових заворушень і ми відступити від цього не можемо – хоч би який компромісний термін Гущин отримав, це не привід для торгу
Сергій Панченко

«Вирок стосовно Гущина звичайно відбувся набагато м'якше, ніж ми очікували. Але скарга буде, тому що основне питання залишається у даній справі відкрите. Ми будемо на цьому наполягати, тому що в даних подіях не було ознак масових заворушень і ми відступити від цього не можемо – хоч би який компромісний термін Гущин отримав, це не привід для торгу», сказав адвокат.

Болотна справа стосується кожного

Незважаючи на період відпусток і загальний настрій в російському суспільстві, підтримати фігурантів Болотного справи до будівлі суду прийшли більше 200 людей. Журналіст і правозахисник Ольга Романова вважає, що ця справа стосується кожного.

Справа розширюватиметься і будь-який з нас може підпасти під цю справу. Як ми бачимо, тут набір людей, які чи були вони 6 травня, чи не були вони 6 травня – нікого не цікавить
Ольга Романова

«Справа 6 травня не закінчується. І, як я розумію, слідча група працюватиме принаймні до листопада офіційно. Цей вирок останній з тих, що ми знаємо. Це означає, що справа розширюватиметься і будь-який з нас може підпасти під цю справу. Як ми бачимо, тут набір людей, які чи були вони 6 травня, чи не були вони 6 травня – нікого не цікавить», – зазначила Романова.

Наступна акція у вересні

Фігурантами Болотної справи стали до теперішнього часу більше 30 осіб. Хода та мітинг 6 травня на Болотній площі, які вилилися в сутички із поліцією, були узгоджені з московською владою. Російська опозиція вже планує нову акцію протесту на кінець вересня. Її деталі ще – в стадії обговорення, сказав в інтерв'ю Радіо Свобода один з організаторів акції Сергій Давідіс.

Одночасно відразу кілька тем у суспільній свідомості вимагають якогось публічного вираження і в першу чергу – це агресія проти України
Сергій Давідіс

«Одночасно відразу кілька тем у суспільній свідомості вимагають якогось публічного вираження і в першу чергу – це агресія проти України. Крім того, це та ізоляціоністська політика, яка витікає з зовнішньої агресивної політики. І ті соціальні наслідки, які вже має і ще матиме ця політика. Як це правильно сконструювати, так щоб не відлякати людей, щоб люди прийшли – це ось завдання, яке треба буде вирішувати», – сказав Давідіс.

За словами Сергія Давідіса, організаторам акції доведеться вирішити багато складних проблем для того, щоб в умовах масованої пропаганди в федеральних російських ЗМІ та агресії в суспільстві, захід став би якомога більш масовим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG