Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Шутов: не маю стосунку до трагедії з Іл-76


Бойовики угруповання «ЛНР» на місці падіння збитого українського транспортного літака Іл-76, Луганськ, 14 червня 2014 року
Бойовики угруповання «ЛНР» на місці падіння збитого українського транспортного літака Іл-76, Луганськ, 14 червня 2014 року

Олена Логінова

Ще в березні громадськість та журналісти били на сполох: оперативним управлінням армії займається генерал Олександр Шутов – близький, хоч і не кровний – родич екс-керівника Міноборони Павла Лебедєва. Лебедєв втік із Януковичем, а Шутов залишився працювати в Збройних силах України – на одній із керівних посад. Начальник головного оперативного управління – людина на цьому місці доводить до військ накази, контролює бойову готовність тощо. Відсторонили Олександра Шутова не через сполох громадськості, а вже після першої великої трагедії української армії – збитого літака Іл-76. Тоді загинуло 49 українських вояків. Розслідування триває на предмет військового недбальства київських генералів із Генштабу. По справі проходить і генерал-майор Шутов.


Після повідомлення голови люстраційного комітету Єгора Соболєва про нібито повернення скандально відомого генерала до Генштабу команда програми «Схеми» вирішила перевірити цю інформацію – і звернулася за коментарем до самого Олександра Шутова. Після довгих перемовин генерал-майор погодився на зустріч у військовому госпіталі Міноборони. Поки він на лікарняному – юридично його не можуть звільнити зі Збройних сил. Уривки розмови ми показали у програмі «Схеми». Тут наводимо повний текст інтерв’ю.

– Пане Шутов, кажуть Вас нещодавно бачили на території Міністерства оборони, Ви зараз працюєте у Генштабі?

– Я зараз тимчасово усунутий з посади на час проведення розслідування.

– Чому Ви зараз у госпіталі?

В шпиталі я перебуваю, бо в мене і тиск, і трохи з судинами питання виникло

– В шпиталі я перебуваю, бо в мене і тиск, і трохи з судинами питання виникло. Я не хочу сказати, що втратив вагу. Так, я дуже переживаю, так, по здоров’ю дещо негаразди, тому я перебуваю на лікуванні.

– Чи довго Ви ще перебуватимете в госпіталі?

– Якщо в правовому полі, якщо по логіці йти, мене повинні були вже давно виправдати і повернути на посаду. Але так як у нас зараз, я не хочу казати, що перелякані, але є питання, про які я просто не хочу говорити.

– Вас спецслужби запитували про місце перебування Павла Лебедєва – Вашого некровного родича?

Олександр Шутов
Олександр Шутов

– Я не є сватом Лебедєва, не є зятем Лебедєва. Мій син був одружений на дочці Лебедєва, але вже два роки вони разом не живуть, ніяких стосунків з паном Лебедєвим я не підтримую. І, до речі, двічі був начальником Генштабу генерал-полковником Заманою представлений, було подання підписано на генерал-лейтенанта і двічі тодішнім міністром оборони Лебедєвим було відмовлено мені в отриманні цього звання. Я думаю, це відповідь про його ставлення і про наші стосунки, і де він зараз, я не знаю, я з ним не спілкуюсь.

– Вас відсторонили від оперативного управління Збройних сил після трагедії з Іл-76…

Пройшла інформація в пресі, що нібито мене звинувачують у тому, що це сталося. Кажуть, що нібито я «зливав» якусь інформацію

– Відсторонили тільки мене. Тому, що пройшла інформація в пресі, що нібито мене звинувачують у тому, що таке сталося. Кажуть, що нібито я «зливав» якусь інформацію. Тому і було ухвалено рішення, але це рішення було прийнято спонтанно, щоб заспокоїти або повернути суспільну свідомість, що ось є людина, по якій проводиться розслідування.

– Раніше Ви казали, що згодні пройти детектор брехні.

– До мене ніяких питань, крім службових, на які я дав відповідь, не було.

– Ви особисто як начальник Головного оперативного управління Генштабу маєте стосунок до трагедії з Іл-76 і до анексії Криму?

До анексії Криму не маю жодного стосунку, і по операції з літаком Іл-76 також. Інформація ця була закрита для Генерального штабу

– До анексії Криму не маю жодного стосунку, по-перше, і по операції з літаком Іл-76 також. Тому що це операція була не в рамках Збройних сил, а в рамках проведення АТО. Планування перельоту, час, маршрут планувався в командуванні керівництва АТО. Інформація ця була закрита і закрита для Генерального штабу також.

– Тоді хто міг злити інформацію?

Інформацією володів безпосередньо тільки штаб АТО

– По Іл-76 з боку керівництва АТО був запит, зроблений щодо надання додаткових сил та засобів, і було визначено аеродром, тобто Дніпропетровськ, тобто, де зосередити ці сили і засоби. Цим займався Генеральний штаб, було визначене розпорядження командира, які повинні були визначити ці засоби, сухопутні війська цим займались. Після цього інформація, коли, як, маршрут руху, і куди безпосередньо – цією інформацією володів безпосередньо тільки штаб АТО. Ні Генеральний штаб, ні командування сухопутних військ цією інформацією не володіли.

Коли 13-го числа були зібрані всі сили та засоби, відповідно я дізнався про подію лише в 01:40, це десь близько години після того, як це трапилося. А до цього я не знаю, куди вони злітають і коли, тим паче на якому літаку, маю на увазі бортовий номер і таке інше. Тому казати про те, що я або офіцери Генштабу володіли якоюсь інформацією – я повністю це заперечую.

– Чи були вже Вам офіційно висунуті звинувачення?

Є дві карні справи. Підтверджень або звинувачень в мій бік немає

– Слідство триває в Міністерстві оборони, крім того, є дві карні справи, проводять слідчі дії – Служба безпеки і Генеральна прокуратура. Підтверджень або звинувачень в мій бік немає. Було підготовлено листа-запит до СБУ щодо перевірки мене, була отримана відповідь про те, що СБУ не має інформації, яка б мене скомпрометувала. Така інформація відсутня. Але в таких умовах, коли йде воєнна агресія проти України і коли тривають воєнні дії і йде планування – комусь на руку заважати злагодженій роботі штабу оперативного управління, який я очолюю. Я скажу, що, дійсно – може, це інформаційна війна або брудні ігри інсайдерів. Ті люди, які перебувають безпосередньо в Міністерстві оборони і які не розуміють, що вони роблять. Роблять вони тільки негативні речі.

– Як Ви ставитесь до люстрації серед військових? До ідеї, що активно обговорюється – ставити молодих офіцерів, які працюють «в полях», замість «паркетних» генералів?

– Казати, хто працює на паркеті, хто на полях – це значить не знати саму природу військової справи. Я особисто чотири рази був у зоні АТО, і в самих «гарячих точках», і в Амросіївці тричі був, і був, коли спекотно було в деяких містах, де проводилися операції і визначалося залучення інших частин до АТО. І, до речі, коли збили генерала з Національної гвардії, слава йому! Ми теж були у небі, на дві години раніше пролітали саме там.

Хочу сказати одне: якщо молода людина добре воює – це тактик, це смілива людина, але вона не може займатися ні оперативним мистецтвом, ні стратегією. Якщо зараз призначати на посади молодих командирів, які добре воюють, то дійсно вони загубляться. В них немає досвіду, немає освіти, можливості і навіть мужності виконувати і приймати рішення на цій посаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG