Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ визнала СЄПЕК Сергія Курченка злочинною організацією


Керівник групи компаній СЄПЕК Сергій Курченко
Керівник групи компаній СЄПЕК Сергій Курченко

Генпрокуратура визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка злочинною організацією. Про йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

«Генеральна прокуратура проводить досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, члени якої упродовж 2010-2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема ПАТ НАК «Нафтогаз» та ПАТ «Укргазвидобування», а також Національного банку України», – мовиться у повідомленні.

«Встановлено, що група осіб у складі декількох десятків людей з метою створення злочинної організації утворили групу компаній СЄПЕК, до складу якої входили суб’єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат у складі низки департаментів органів центральної виконавчої влади, які контролювали вчинення злочинів», – зазначають в Генпрокуратурі.

За інформацією ГПУ, збитки від діяльності СЄПЕК оцінюють у 3 мільярди гривень.

«З 2009 року по 2014 року ця злочинна організація здійснила реалізацію на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу, призначеного для потреб населення. Реалізацію проводили підконтрольним підприємствам для власних комерційних потреб за заниженими цінами, різниця такої ціни у порівнянні з ринковою вартістю склала близько 1 мільярд гривень. Заподіяні державі збитки від діяльності злочинної організації становлять понад 3 мільярди гривень», – наголошують в Генеральній прокуратурі.

В Генпрокуратурі зазначають, що у лютому цього року більшість членів СЄПЕК виїхали з України, «де вони переховуються від органів слідства». Наразі слідством арештовані активи – грошові кошти, нерухоме та рухоме майно – на суму понад 2 мільярди гривень.

«На сьогодні слідством 4-м членам угрупування винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 255 (участь у злочинній організації), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. ст. 191 та 364 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України», – повідомляє Генпрокуратура.

Раніше керівник МВС Арсен Аваков повідомив, що колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, син колишнього генпрокурора Артем Пшонка та старший син екс-президента Олександр Янукович причетні до корупційних схем ввезення і реалізації нафтопродуктів групою компаній Сергія Курченка (СЄПЕК).

Арсен Аваков зазначив, що без сприяння вищого керівництва державних органів схема, яку реалізовував СЄПЕК, була б неможливою.

XS
SM
MD
LG