Доступність посилання

ТОП новини

«Забуті жертви» в Україні


Становище з правами людини в Україні тривожне, попереджають міжнародні правозахисники. Йдеться в першу чергу про становище цивільних у зоні конфлікту між українськими військами і проросійськими збройними угрупованнями на сході України, звертають увагу автори спільного звіту Міжнародної федерації за права людини і українського Центру громадянських свобод із назвою «Забуті жертви».

До серйозних порушень прав людини в Україні, скоєних між листопадом минулого й лютим нинішнього року, останнім часом додаються нові, кажуть правозахисники. Крім становища цивільного населення в зоні боїв із сепаратистами на сході України, увагу правозахисників привертають викрадення, необґрунтовані затримання, тортури, погрози й дискримінація, яких зазнають люди в неспокійних регіонах України, зокрема, у Криму.

СБУ перехопила записи бойовиків про викрадення працівників Червоного Хреста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Одна з авторів звіту Монтсеррат Карбоні каже Радіо Свобода, що в перебігу української антитерористичної кампанії порушення прав людини чинять обидві сторони.

Серйозні порушення

Є дуже серйозні порушення, скоєні в контексті конфлікту на сході України. Це, зокрема, зникнення людей, які стали загальною практикою
Монтсеррат Карбоні

«Є дуже серйозні порушення, скоєні в контексті конфлікту на сході України. Це, зокрема, зникнення людей, які стали загальною практикою на сході України. Частина з цих порушень може становити воєнні злочини чи й міжнародні злочини, що мають міжнародний відтінок», – каже вона.

Серед таких злочинів – збиття ракетою малайзійського авіалайнера, яке знову повернуло становище в Україні на перші шпальти преси по тому, як увага до неї починала вже вщухати після подій Майдану і анексії Росією українського Криму.

Крім того, Монтсеррат Карбоні додає: «Будь-які напади на цивільних посеред збройного конфлікту, що не виправдані воєнною необхідністю і принципом пропорційності, можуть становити воєнні злочини. Дуже важко, наприклад, виправдати, навіть під час війни, «необхідність» тортур для забезпечення воєнних цілей – тортури не будуть виправдані».

Заручники – живий «щит та гаманець» сепаратистів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:24 0:00

Двоє солдатів разом з матерями пробули 54 дні в полоні сепаратистів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Нас «розстрілювали» не раз – звільнений заручник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Серед проблем – безкарність порушників

Автори звіту кажуть, що уклали його на підставі надійних і перевірених фактів, зібраних у перебігу місії Міжнародної федерації за права людини до України в червні у співпраці з українським Центром громадянських свобод, а також наданих місцевими українськими неурядовими організаціями та отриманих із інших незалежних джерел, зокрема, від міжнародних організацій, які працюють в Україні.

Серед перелічених у звіті фактів – обстріли невійськових цілей і брак захисту цивільного населення, викрадення й тортури, порушення свободи інформації і свободи висловлювання (це в першу чергу викрадення або затримання журналістів) чи порушення прав меншин (цей пункт стосується переважно Криму). Окрему проблему становить у багатьох випадках безкарність тих, хто порушував права людини.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG