Доступність посилання

ТОП новини

Під прикриттям переселенців йде дуже великий потік немирних людей – заступник голови Харківської ОДА


Харків – Через збільшення потоку охочих виїхати з Луганщини та Донеччини волонтери та працівники МНС ведуть цілодобове чергування на залізничному вокзалі міста. Тут розгорнули волонтерський пункт, де зустрічають людей із зони АТО з чаєм, їжею та порадами, куди звернутися по подальшу допомогу. В самій обладміністрації звітують, що на Харківщині живе сорок п’ять тисяч осіб, які виїхали з зони АТО. Натомість волонтери з організації «Станція Харків» нарікають, що місцеві соціальні служби вирішують проблеми тимчасових переселенців так, наче в країні не ведеться воєнних дій.

Вокзал, зал очікування. Очікують тут від доби до тижня. Люди не можуть вирушити в подальшу дорогу, поки не оформлять потрібні документи. В регіональному штабі з питань надання допомоги переселенцям з зони АТО повідомляють, що Харків вимушено перетворився у транзитний пункт, бо вичерпав можливості з розселенням. Тепер з перебуванням у місті допомагають лише найнужденнішим: до лікарень та санаторіїв скеровують лише інвалідів, вагітних чи хворих.

«Автобус довіз до залізничного вокзалу, а далі я сюди прийшла, тут уже був брат. Ну і ось ми й досі тут. Я на вокзалі з п’ятниці. Якби не паспорт, то давно б звідси виїхала», – розповідає Вікторія, що приїхала з Теплогорська на Луганщині.

Служби працюють, ніби немає потоку переселенців – волонтери

За словами Вікторії та волонтерів, які чергують на вокзалі Харкова, в представництвах міграційної служби, які в народі називають паспортними столами, працюють в звичайному режимі – наче немає потоку тимчасових переселенців.

«Спочатку в паспортному столі сказали, що від десяти до тридцяти діб знадобиться на відновлення паспорту. А я їм кажу: «Мешкаю на вокзалі, що мені робити? Я ж не витримаю!». А вони мені відповіли: «Багато хто живе на вокзалі, треба чекати», – розповідає Вікторія.

Після втручання волонтерів жінці в міграційній службі пообіцяли прискорити оформлення документу. У коментарі Радіо Свобода заступник голови обласної адміністрації Ігор Райнін пояснює неквапливість паспортистів необхідною перевіркою документів людини щодо її можливої причетності до сепаратистів.

Потрібно ідентифікувати людей, бо під прикриттям переселенців йде дуже великий потік немирних людей. Люди, які перетинають кордон зони АТО, мають перевірятися
Ігор Райнін

«Я далекий від думки, що робота міграційної служби сьогодні є оптимальною і ми працюємо з ними, щоб були ефективнішими. З іншого боку, в них є нормативно-правове забезпечення діяльності. Ви ж розумієте, що потрібно ідентифікувати людей, бо під прикриттям переселенців йде дуже великий потік немирних людей. Люди, які перетинають кордон зони АТО, мають перевірятися», – заявив Ігор Райнін.

Не думаю, що в Донецьк мотаються за кожною довідкою – заступник голови ОДА

Волонтери громадської ініціативи «Станція Харків» переповідають багато історій про бюрократичну тяганину, що ускладнює і без того складне життя переселенців. В соціальних відомствах ганяють людей незнайомим містом заради чергової довідки чи печатки. На оформлення в Харкові соціальних виплат витрачається по кілька тижнів.

«Ми працюємо цілодобово. Всі решта служб питання вирішують в режимі не військового часу. Паспортні столи до цього дня працювали двічі на тиждень по три чотири години. Соціальні служби не знають, у яку інстанцію послати людину. Там дають адреси і телефони волонтерських організацій Червоного Хреста. З питань поселення соціальні служби теж посилають людей до волонтерів», – розповідає волонтер Надія Риндіна.

Волонтери розповідають, що через службу МНС вдалося добитися щоденної роботи представництва харківського Центру зайнятості. Тепер люди можуть підійти у намет біля вокзалу і там пошукати вакансії щодо працевлаштування із поселенням.

«Звісно просять роботу, навіть шахтарі, в яких великі зарплати. Кажуть: хоч якусь дайте роботу – аби отримувати хоч півтори, хоч дві тисячі гривень. Беруть вакансії і йдуть на співбесіди», – говорить співробітниця центру зайнятості.

Потік переселенців збільшився втричі – волонтери

Заступник голови обладміністрації Ігор Райнін просить із порозумінням ставитися до роботи соціальних служб у надто складних умовах.

«Харківська область тільки офіційно прийняла у себе 45 тисяч людей – на своє фінансування. Фінансування медицини, соціальних виплат. Ви кажете – «за довідкою мотаються». Не знаю, куди мотаються – не думаю, що в Донецьк мотаються за кожною довідкою. Скоріш за все, тут є перебільшення. Підкреслюю, мінімальний пакет документів потрібен», – переконує Райнін.

А тим часом Південна залізниця допомагає вимушеним переселенцям з безкоштовними квитками. Привокзальний готель може на добу безкоштовно розмістити матерів з дітьми, вагітних та родини пенсіонерів, так само їм можна розраховувати на залу підвищеної комфортності. Решті приїжджих із зони АТО доводиться спати на стільцях, підвіконнях чи на підлозі. Волонтери збираються просять, аби на вокзалі виділили окреме приміщення, де люди могли хоча б на підлозі лягти спати. За їхніми спостереженнями, потік людей з Донецької та Луганської області збільшився втричі.

  • Зображення 16x9

    Володимир Носков

    Володимир Носков співпрацює з Радіо Свобода з 2009 року. Є власним кореспондентом Радіо Свобода по Харкову і області

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG