Доступність посилання

ТОП новини

Антін Мухарський: «Війна велася вже давно»


Антін Мухарський про Майдан, патріотизм і Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Антін Мухарський про Майдан, патріотизм і Путіна

Київ – Актор, телеведучий, автор мистецьких проектів «Жлобологія» та «Майдан (Р)еволюція духу» Антін Мухарський розповів журналістам про важливість роботи митців під час революції та про передчуття громадянської війни.

Важливість ролі митців Антін пояснює тим, що вони вчасно і по-своєму висвітлюють події у своїй творчості, цим самим творячи матеріал для історії.

«Митець – це така собі букашечка, особливо в Україні. Поети, художники – вони завжди були на обслуговуванні у влади. Тільки зараз народжується нова якість митця. Митця, який є особистістю, яка може спричинити в суспільстві прецедент для обговорення. А те, що сталося на Майдані, що митці вийшли і перші кинули коктейль Молотова – це унікальне явище, яке треба брати за класичний приклад того, що можуть митці. Митці бувають різні. Декотрі занурюються в себе, а декотрі є суспільно-активними», – каже Антін Мухарський.

Історія повторюється

Мухарський вважає, що події, які відбуваються в Україні зараз – є повторенням подій сторічної давнини.

В Україні народилась нова якість людини, смертельно небезпечна для путінської Росії

«Ми маємо абсолютне повторення ситуації майже сторічної давнини, – зазначає він. – Головне зараз – цю помилку виправити. Коли 100 років тому, в Україні була чотиримільйонна армія, але через пацифізм тодішніх керманичів УНР армія була розпущена, і вона не поставила собі завдання визволити Україну, не хотіла ні з ким воювати. Це невивчений урок історії. І тому ця історія повторилася, якщо ми зараз цей урок не вивчимо, то знов будемо відкинуті на 100 років назад. Без війни ніяк не обійтись, тому що в Україні народилась нова якість людини, смертельно небезпечна для путінської Росії».

Передчуття громадянської війни

Війна почалась вже давно, вважає Антін Мухарський, майже, з 2004-го, ще тоді, після першого Майдану, після приходу до влади президента Ющенка.

«Спочатку вона почалась на ідеологічному рівні. Ми постійно були десь на грані. Війна велася в кулуарах Верховної Ради, на телевізійних екранах, на виставках. Ще в 2009 році була виставка – «Передчуття громадянської війни». З одного боку – донецький художник Роман Мінін, як стала парадигма шахтарської ідеології, з іншого боку – Ігор Перекліта, радикальний бандерівський художник».

Співак зазначає, що зараз особлива роль митця – це підтримка тих людей, що воюють на Сході.

На закінчення прес-конференції, яка відбулась в інформаційній агенції «Главком» Антін Мухарський заспівав патріотичну пісню авторства Ореста Лютого, яку солдати дуже полюбляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG