Доступність посилання

ТОП новини

«Халіфат варварства» стратив журналіста


Джеймс Фолі
Джеймс Фолі

Засудження з боку міжнародної спільноти наростає після оприлюднення відео, в якому зображено страту бойовиками «Ісламської держави» в Іраку американського журналіста Джеймса Фолі, якому – як виглядає – відсікли голову. Бойовики кажуть, що здійснили цей жорстокий акт як помсту за авіаудари США проти бойовиків-ісламістів в Іраку. Білий Дім підтвердив автентичність відео. «Ісламську державу» проголосили нещодавно на частині територій Іраку та Сирії, що перебуває під контролем ісламістів, які ведуть бойові дії проти урядових іракських сил та сил самооборони курдського регіону на півночі Іраку.

Бойовики назвали відео «Посланням Америці», його було розміщено в соціальних мережах 19 серпня. Джеймс Фолі працював фрілансером для французької агенції новин «Франс-Прес» та американської медіа-групи Global Post і був викрадений у листопаді 2012 року.

Автентичність відео поки незалежним експертам встановити не вдалося. Але Global Post повідомимо з посиланням на ФБР, що відео, на їхню думку, є справжнім. Хоча Білий Дім підтвердив, що вважає відео справжнім.

Мати Джеймса Фолі, Дайян, написала у Фейсбуці, що ніколи родина не була більш гордою за нього, оскільки Джеймс віддав життя, намагаючись показати світові страждання сирійського народу.

Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама заявив, що ісламісти не діють від імені якоїсь релігії, бо їхні жертви – це переважно мусульмани.

Вони не мають ідеології, яка б мала цінність для людства. Їхня ідеологія збанкрутіла
Барак Обама

«Жодна віра не вчить вбивати невинних людей. Не один справедливий Бог не буде захищати дії, які вони вчинили і чинять щодня. Вони не мають ідеології, яка б мала цінність для людства. Їхня ідеологія збанкрутіла», – сказав Обама.

Британський прем’єр Девід Камерон перервав відпустку і терміново повернувся до Лондона, для проведення спеціального засідання щодо ситуації в Іраку та Сирії.

На відео чути, як ісламіст, який страчує Фолі, говорить з виразним британським акцентом.

Як виглядає, вбивця є британцем, і ми терміново це розслідуємо
Девід Камерон

«Ми дуже стурбовані тим фактом, що, як виглядає, вбивця, про якого йдеться, є британцем, і ми терміново це розслідуємо. Спецслужби по обидва боки Атлантики, перш за все, досліджують автентичність відео, щоби переконатися, що воно справжнє. На жаль, виглядає, що це правдиве відео. І потім ми хочемо дослідити, чи можливо встановити особу вбивці», – заявив міністр закордонних справ Британії Філіп Гаммонд.

Найнебезпечніше місце у світі для журналістів

Генеральний секретар міжнародної організації «Репортери без кордонів» Кристоф Делуа гостро засудив акт страти журналіста.

«Жахливо дивитися, що трапилось з Джеймсом Фолі після того, як 38 журналістів загинули, виконуючи свої професійні обов’язки у Сирії. Але це вбивство є найгіршим з усіх вбивств журналістів у Сирії саме через той факт, що йому відтяли голову», – сказав Делуа.

Приятель Джеймса Фолі Метью Вандайк описав Сирію, де був взятий в полон страчений Фолі, як найнебезпечніше місце для роботи журналістів у світі.

«Це найнебезпечніше місце у світі. Я був в Іраку, Афганістані, у Лівії, я бачив війну на власні очі, але Сирія є найбільш небезпечним місцем. Ви не знаєте, кому довіряти, ви не знаєте, що станеться. Це божевілля», – сказав Вандайк.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що якщо факт страти підтвердиться, тоді цей «жахливий акт продемонструє справжнє обличчя цього «халіфату варварства», а президент Франції Франсуа Олланд закликав до проведення міжнародної конференції для обговорення питання, яким чином світ може дати раду з «Ісламською державою», створеною бойовиками-ісламістами на частині територій Іраку та Сирії.

Озброїти опонентів «халіфату»

Міністр оборони Італії Роберта Пінотті заявила про готовність Риму надати військову допомогу урядовим іракським силам, які воюють проти ісламістів. Йдеться про постачання автоматів Калашникова.

А глава німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмаєр також заявив про готовність своєї країни надіслати озброєння, – але іракським курдам, які ведуть бойові дії проти «Ісламської держави» на півночі Іраку, яку Штайнмаєр також назвав «варварською». Берлін надішле військову та гуманітарну допомогу іракському Курдистанові вже найближчими днями. Раніше про готовність надати зброю курдам заявили також Британія та Франція.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG