Доступність посилання

ТОП новини

Москва «зробила все можливе» для проходження «гуманітарного конвою» – МЗС Росії


Росія «зробила все можливе» для безпечного проходження «гуманітарного конвою» на Донбас. Про це йдеться у повідомленні МЗС Росії за підсумками телефонної розмови заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова з керівником оперативної діяльності Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Європі та Центральній Азії Лораном Корбазом.

«З російського боку було наголошено, що всю підготовчу роботу, необхідну для реалізації цієї найважливішої гуманітарної акції, завершено. Ми виступаємо на користь її найшвидшого початку. Російська сторона зробила все можливе, щоб забезпечити повну безпеку проходження гуманітарного конвою й подальшого оперативного розподілу гуманітарної допомоги серед тих, хто має потребу», - мовиться у повідомленні російського зовнішньополітичного відомства.

12 серпня Росія заявила, що направляє «гуманітарний конвой» для жителів Донецької і Луганської областей.

16 серпня Україна визнала відправлений з Росії вантаж гуманітарною допомогою. Було узгоджено, що розподілом допомоги для жителів Донбасу, які перебувають у зоні АТО, займатиметься Міжнародний комітет Червоного хреста.

Представник Червоного Хреста Паскаль Кютта заявив, що головна проблема щодо російською «гуманітарної допомоги» полягає у відсутності гарантій безпеки від усіх сторін конфлікту.

Зараз 16 російських «КамАЗів» із 280 стоять на пунктах пропуску «Донецьк» Ростовської області. Решта колони залишається у районі російського міста Кам’янськ-Шахтинський.

За повідомленням речника Інформаційно-аналітичного департаменту РНБО Андрія Лисенка, є дві головні причини, через які «гуманітарний вантаж» залишається у Ростовської області. «Перша - українські прикордонники та митники не отримали документації про цей конвой, щоб почати його розмитнення й пропуск, і друга - члени МКЧХ, які повинні цей вантаж відправити до Луганської області, поки не отримали гарантії безпеки руху цієї колони від протидіючої сторони», – сказав Лисенко.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами. Москва звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG