Доступність посилання

ТОП новини

Бійці АТО бачать своє майбутнє у європейській спільноті


Львів – Тисячі українців відстоювали право на гідне життя у вільній країні під час революції гідності. Нині тисячі добровольців і військовослужбовців захищають цілісність і незалежність держави на Сході. За яку Україну люди віддають життя і йдуть під кулі? У якій країні вони хочуть жити і чи їхнє бажання співпадає з діями і бажанням політиків і влади?

Сергій Лазюк
Сергій Лазюк

Юрист в одному з львівських банків Сергій Лазюк отримав повістку у травні і пішов служити у зону АТО. Молодий чоловік потрапив під обстріл «Градом» поблизу Зеленопілля 11 липня. Він залишився живим, лише частково втратив слух. А 13 липня дізнався, що у нього народився другий син Микита, старшому – 2 рочки. Це була перша радісна новина для всіх його бойових друзів після пережитого жаху.

«Я хочу бачити Україну цілісною, я не хочу, щоб Дніпропетровщина, Донецьк, Луганськ, як Крим відійшли Росії. Я воюю за цілісність держави. Якщо Україна переживе війну, то стане сильнішою. Якщо ми програємо і втратимо частину території, то нам відкриються очі, хто наш друг, а хто ворог, ми зрозуміємо, що маємо мати сильну армію. Однозначно ми будемо сильніші, будемо у європейському товаристві», – вірить Сергій.

Коли у 1991 році проголошено незалежність України, Сергію було 16 років. «Я ніколи не думав, навіть ще минулого року, що доведеться взяти зброю у руки і воювати за Україну…» – сказав він.

Власне у європейській спільноті, де закони рівні для всіх, де кожна людина захищена, Сергій Лазюк, як і його друзі, бачить майбутнє своєї родини і дуже хоче, щоб його думки співпадали з бажанням і діями української влади і політиків змінити країну. Але у Києві будують цілком іншу країну, яку захищають бійці на Сході.

Обов’язок кожного – захищати країну

Роман Хром’як
Роман Хром’як

Чимало бійців, які отримали поранення в зоні АТО, говорять про те, що українська влада і політики захищають не інтереси держави, а власні. Вони будують зовсім не таку країну, яку захищають і за яку воюють і вмирають бійці на Сході, такими думками поділився з Радіо Свобода 21 річний десантник 80 бригади Роман Хром’як з Жидачова, що на Львівщині. З березня військовослужбовець за контрактом перебуває у зоні АТО. Він був у числі тих, хто майже два місяці був в оточенні у Луганському аеропорту, десантникам довелось ховатись у бункерах.

«Ми економили сухі американські паї, бо знали, що можемо залишитись без нічого, знайшли резервуар з водою. Тобто не було такого, як про це писали ЗМІ, що ми голодні і бігаємо за зайцями. Через це наші батьки переживали, моя мама не спала. Ми зняли відео і переслали, щоб заспокоїти рідних. Обов’язок кожного – захищати свою державу», – вважає Роман.

Десантника було поранено численними осколками під час обстрілу «Градом». Він якраз їхав у машині разом з командиром. Каже, що вижив дивом, врятувало ще й те, що машину обв’язав бронежилетами… Хлопець після одужання має намір повернутись у зону АТО – бо там його друзі. А ще він хоче жити в нормальній країні.

«Хочу жити в Україні, щоб не брали хабарі, щоб все було нормально, не так як раніше. Щоб люди довіряли владі і політикам, а для цього вони мають дотримуватись свого слова і обіцянок. Не так як президент пообіцяв, а нічого не зроблено. Може, вони зрозуміли б нас, якби пожили за 2-3 тисячі гривень у місяць», – каже Роман.

З АТО вийдуть нові керівники держави

Олександр Власенко
Олександр Власенко

Не таку державу, як її будує сьогодні влада і політики, також захищає мешканець Тернопільщини Олександр Власенко. Він хоче, щоб політки і влада служили народові, дбали про інтереси країни, добробут людей, щоб не було корупції і діяло верховенство права. Він після Майдану пішов добровольцем воювати у зону АТО. Молодий чоловік отримав поранення у голову, частину її ще не відчуває, йому важко відкрити одне око, але хлопець не падає духом і не втрачає віри у перемогу і кращу Україну.

Олександр вірить, що саме з тих людей, які сьогодні захищають Україну на Сході, вийдуть добрі керівники держави.

З АТО вийдуть нові керівники держави, але все робитиметься новими методами. Ми вже звикли, якщо щось не подобається, щоб робиться погане – стріляти. Пахне третім Майданом, але це вже буде страшно
Олександр Власенко

«Не таку державу я хочу, яка зараз є, не таку як бачить наше військове і політичне керівництво. Порошенко не добрий дядько, керівництво АТО – не добре…З АТО вийдуть нові керівники держави, але все робитиметься новими методами. Ми вже звикли, якщо щось не подобається, щоб робиться погане – стріляти. Пахне третім Майданом, але це вже буде страшно. Політики думають за себе. Для чого парад у Києві, коли у мене в батальйоні з 10 танків залишилось 2, з 30 БПМ – 10…Навіщо парад, коли немає чим воювати?..», – говорить Олександр.

На запитання, у якій державі він хотів би жити,Олександр відповів лаконічно: «От закінчиться війна – тоді подумаю».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG