Доступність посилання

ТОП новини

Як святкують весілля під час війни?


Поранені українські десантники Руслан Яріш (праворуч) і Олександр Пономарьов (ліворуч) цілують своїх наречених під час їхнього весілля в центральному військовому госпіталі в Києві, 9 липня 2014 року
Поранені українські десантники Руслан Яріш (праворуч) і Олександр Пономарьов (ліворуч) цілують своїх наречених під час їхнього весілля в центральному військовому госпіталі в Києві, 9 липня 2014 року

Марія Тимощук

В Україні з’явився новий тренд – військово-польові весілля. Психологи пояснюють, що до створення сім’ї бійців підштовхують саме воєнні дії. Відтак сімейним цінностям цього року вирішили присвятити і традиційний парад вишиванок, що проходить у День незалежності.

Новостворене подружжя десантників Федоренків розписалося у РАГСі міста Слов’янськ. Непоодинокі випадки і весіль у військових шпиталях. Найближчим часом будуть іще святкування, очікує Наталія Воронкова, голова правління «Волонтерської сотні Доброволя».

Вже було чотири весілля на цей момент. Однак, ми думаємо, будуть ще, бо наші дівчата дуже підтримують хлопців, навіть тих, які втратили кінцівки
Наталія Воронкова

«Вже було чотири весілля на цей момент. Однак, ми думаємо, будуть ще, бо наші дівчата дуже підтримують хлопців, навіть тих, які втратили кінцівки. Коли вони розуміють, що з ними люди, які будуть поруч, які готові навіть в такій ситуації підтримати і вийти заміж за них – це дійсно вражає. Для них найважливіше – це підтримка рідних. В суботу Таня Ткач разом з Едіком Ткачем побралися. Я думаю для нього це теж важливо, тому що на нього чекає тривалий курс реабілітації. В нього дуже важка травма голови», – розповідає Наталія Воронкова.

Екстремальні ситуації зближують людей

До прийняття життєво важливих рішень, таких, як весілля, бійців підштовхують саме ті складні обставини, в яких вони опинилися, зазначає психолог Дарина Філоненко.

Бойові дії – це той момент, коли психіка бійця змінюється. Це мотивує чоловіка залишити після себе слід. Залишити не лише пам'ять про себе, але ще й іншу людину, яка буде продовжувати його рід
Дарина Філоненко

«Бойові дії – це дуже екстремальний обряд ініціації, тому що це місце, де треба виконувати виключно чоловічі дії. Це – той момент, коли психіка бійця змінюється. Сильно загострюється екзистенційний страх смерті. У ситуації, коли це відбувається в тебе перед очима і ти маєш до цього певне відношення. Це мотивує чоловіка залишити після себе слід. Залишити не лише пам'ять про себе, але ще й іншу людину, яка буде продовжувати його рід», – зазначає психолог.

Дарина Філоненко наголошує, що війна впливає на переосмислення чоловіками своєї ролі.

Незважаючи на тривожні звістки, які щодня надходять зі сходу, життя не припиняється і українці продовжують створювати сім’ї. Про це говорить організатор параду вишиванок, який пройде цими вихідними в Києві, Ігор Добруцький.

«Що таке шлюб? Це сім’я, це країна. Навіть моя племінниця два тижні тому вийшла заміж. Не зважаючи ні на що, життя продовжується. Будуть сім’ї – буде країна. Ми хочемо показати, як Україна, як кожна область бачить своє традиційне весілля – договір між Він і Вона», – пояснює Добруцький.

Саме на цінностях сімейного життя базується концепція цьогорічного параду вишиванок, який на День Незалежності пройде святковою ходою від Контрактової площі до Софійського собору.

Заходи параду вишиванок проходитимуть два дні – 23 та 24 серпня. Організатори обіцяють конкурси вишиванок та весільних віночків, майстер-класи від народних майстрів та професійних флористів з усієї України, виставки весільних короваїв, рушників та дитячих малюнків на тему українського весілля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG