Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з «гуманітарним конвоєм» є свідченням умисних і агресивних дій Росії – МЗС


«Російський конвой» в'їжджає до України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Міністерство закордонних справ України заявляє, що ситуація з російським «гуманітарним конвоєм» є черговим кричущим порушенням Росією головних принципів міжнародного права щодо непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи іншої держави.

«Той факт, що російські автомобілі в’їхали на територію України без відповідного прикордонного й митного оформлення і що вантаж не був у встановленому порядку переданий представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста свідчить про навмисний і агресивний характер дій російської сторони», – йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій сьогодні.

Як наголосили у відомстві, попри те, що попередньо служби прикордонного і митного контролю України розпочали оформлення російського конвою, сьогодні вранці українських службовців заблокували російські сили і відсторонили від проведення перевірки решти автомобілів колони. «Ми турбуємося про безпеку наших службовців. Крім того, наразі ані українській стороні, ані МКЧХ не відомий вміст згаданих вантажівок, що викликає особливі побоювання», – заявили в МЗС.

У відомстві наголосили, що всю відповідальність за безпеку вантажу несе російська сторона. «Звертаємо увагу, що з українського боку було вжито усіх необхідних заходів з метою гарантування безпеки цього вантажу. З метою запобігання провокаціям нами надано всіх необхідних розпоряджень для безпечного пропуску конвою. Однак, попри всі спроби української сторони, досі не вдалося встановити контакт між генштабами збройних сил України та РФ, що є критичним з метою забезпечення безпеки слідування конвою. Звертаємо увагу, що по можливому маршруту слідування вантажу терористи ведуть мінометний вогонь», – йдеться в заяві.

У МЗС додали, що їм також не відомий зміст домовленостей російської сторони з луганськими бойовиками. «Та ми не виключаємо можливості будь-яких спланованих провокацій», – наголосили у відомстві.

МЗС закликало «усіх міжнародних партнерів приєднатися до рішучого засудження незаконних та агресивних дій Російської Федерації».

За даними РНБО України, сьогодні об 11:10 34 вантажівки зі складу російського «гуманітарного конвою» самостійно вирушили в бік України через пункт пропуску «Ізварине», який тимчасово перебуває під контролем бойовиків. Рух відбувається без супроводження й участі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста і в порушення раніше досягнутих домовленостей між Україною та Росією щодо догляду й оформлення російського гуманітарного вантажу, наголосили в РНБО.

У СБУ заявили, що рух російської колони є прямим вторгненням в Україну.

XS
SM
MD
LG