Доступність посилання

ТОП новини

Війна і відзначення Дня Незалежності


Що робити на День Незалежності?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Що робити на День Незалежності?

23-й День Незалежності України відзначатимуть військовим парадом на Хрещатику. Окрім того, плануються вело-флешмоб, парад вишиванок та родинний фестиваль. Проте бучних урочистостей влада не планує. Водночас українці сперечаються: чи потрібні «феєрверки», коли на сході тривають бойові дії.

У Києві вихідні з огляду на День Незалежності будуть насиченими. Українцям пропонують відзначити 23-ю річницю на благочинному вело-флешмобі, ході весільних вишиванок, урочистому молебні та фестивалі під відкритим небом у Ботанічному саду. А у неділю зранку – військовий парад на Хрещатику. Втім, заходи до Дня Незалежності не мають бути гучними чи розважально-святковими, заявив міністр культури Євген Нищук. Відзначення повинне бути «урочистим і героїчним».

Коли в країні війна, не слід відмовлятись від святкувань та замикатися в собі. Так вважає Наталя Красненкова, прес-секретар вело-флешмобу, що відбудеться 23 серпня, на День Прапора. Краще, додає вона, виходити на вулицю, зустрічатися з однодумцями та демонструвати згуртованість. Зокрема, вона запрошує усіх бажаючих долучитись до патріотичного флеш-мобу. Для цього достатньо взяти велосипеди, якийсь аксесуар синьо-жовтого кольору та приїхати на Хрещатик. Окрім того, розповідає Красненкова, організатори запланували благодійні велоперегони для журналістів, прокат велосипедів для тих, хто досі не має чотириколісного друга, та продаж синьо-жовтих сувенірів. Усі зібрані кошти передадуть на лікування поранених солдат із АТО.

«День прапора ­– це для нас не дискотека, не свято феєричне. Але це можливість зібратись однодумцям, реально допомогти комусь. І відчути, що ти не один, що ти є краплиною великої нації», – додала Наталя.

У параді візьмуть участь військові з зони АТО

Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

На думку міністра оборони України Валерія Гелетея, кульмінацією свята має стати військовий парад, що відбудеться 24 серпня на Хрещатику о 9-й ранку. Міністр переконаний, що проводити його дійсно необхідно, незважаючи на напружені бої в зоні АТО. За його словами, «не можна відбирати у військових можливість пройтись ходою по основній вулиці міста Києва».

Це шана до військовослужбовців, до тих людей, які зараз виборюють свободу на всій території України
Валерій Гелетей

«Це шана до військовослужбовців, до тих людей, які зараз виборюють свободу на всій території України», – додав він.

Строєвим кроком головною вулицею міста пройдуть курсанти військових навчальних закладів, підрозділи усіх видів військ Збройних сил України та 120 військових із зони АТО. Також кияни побачать колони військової техніки: десятки «Кугуарів», БТРів, БМП, «Градів» та «Ураганів». А от від авіаційного шоу вирішили відмовитись із міркувань безпеки.

Багато українців непокояться, що уряд виділяє на парад кошти, які варто було б витратити на армію. Валерій Гелетей відповідає: з бюджету для святкової ходи не виділено ні копійки, усе за рахунок Міноборони. А майже вся техніку, яку українці побачать на Хрещатику, після урочистостей поїде в зону бойових дій.

Олег Покальчук
Олег Покальчук

На думку соціального психолога Олега Покальчука, цьогорічне святкування мало би бути аскетичнішим, ніш в мирний час. Він вважає, що стримане відзначення дозволило б уникнути зайвого кітчу в воєнний час.

«Треба розділяти святкові акції і розважальні і чітко вказувати на характер заходу. Це просто буде віддзеркалювати рівень людей, які їх організовують», – додав він.

Святковий парад, на думку Покальчука – це державний ритуал, що дістався Україні з Радянського Союзу. Саме цим експерт пояснює те, що частина українців, зокрема, старшого покоління, схвально сприймають помпезні урочистості та феєрверки на тлі війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG