Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна допомога з боку Ахметова надійде до Донецька. Перша?


Чоловік залишає будівлю, зруйновану внаслідок бойових дій, Донецьк, 20 серпня 2014 року
Чоловік залишає будівлю, зруйновану внаслідок бойових дій, Донецьк, 20 серпня 2014 року

Колишній підприємець, українець з іспанським іменем та корінням, народжений в Артемівську Енріке Менендес – один із тих, хто на ділі, а не на словах допомагає мешканцям рідної Донеччини. Для Радіо Свобода 31-річний Енріке прокоментував гуманітарну ситуацію на Донеччині і те, на що налаштовані мешканці, від кого вони чекають допомоги.

Енріке Менендес (фото зі сторінки фейсбук: Энрике Менендес)
Енріке Менендес (фото зі сторінки фейсбук: Энрике Менендес)

– Ситуація гуманітарна у Донецьку дуже тяжка. Мабуть не настільки, як у Луганську, про який дуже мало повідомлень, але у Донецьку вона теж дуже важка, і я думаю, що вона – на межі з гуманітарної катастрофою дуже великого масштабу. Тому що військові дії зараз ведуться на території самого Донецька і обидві сторони використовують важкі види озброєння і, звичайно, це спричиняє не лише руйнування і житлових будівель, і інфраструктурних, і промислових, але і великі жертви серед населення. Ви ж знаєте, що у Донецьку декілька днів назад було влучення артилерійського снаряду у насосну станцію, яка постачає воду до Донецька і тому місто було 5 днів без водопостачання і лише сьогодні буде відновлене постачання води до міста, як повідомляють донецькі комунальні служби. Звичайно великі руйнування у декількох районах Донецька і великі жертви.

Також минулого тижня Національний банк відключив місто від фінансової системи, тому заблоковані всі види виплати пенсій та соціальних виплат для міського населення, і це, звичайно, поставило на межі катастрофи існування багатьох людей, які не мають коштів для того, щоб придбати собі необхідні продукти або медикаменти. Також є великі проблеми з тим, що багато видів товарів не постачаються до Донецька. Почалися перебої з багатьма медикаментами та продовольчими групами товарів.

– Скільки мирного населення залишилось у Донецьку?

– Дуже важливо розуміти, що не зважаючи на те, що офіційна українська влада багато разів закликала мешканців окупованих районів покинути їх через гуманітарні коридори, насправді це дуже важке питання, тому що за останніми повідомленнями у Донецьку продовжує мешкати десь від 680 до 700 тисяч мешканців, які з різноманітних причин не можуть покинути своє місто. Також дуже важка ситуація у Горлівці та в декількох містах Донецького регіону.

А стосовно того, що думають люди… Можу сказати, що у людей у Донецьку, на Донеччині, на Донбасі взагалі існує дуже великий запит на мир. Люди на деякий час ігнорують якісь політичні чи ідеологічні аспекти, тому що регіон, який став епіцентром військових дій – це дуже тисне на людей і люди хочуть тільки одного – вони хочуть миру.

– Ви особисто раніше займалися бізнесом, а зараз Ви є членом групи «Відповідальні громадяни», яка об’єднала людей різних соціальних і політичних уподобань, які зараз займаються власне допомогою жителям Донецького регіону. Ви допомагаєте при евакуації, допомагаєте інформацією, шукаєте міжнародні фонди для допомоги матеріальної. Але із Вашої області походять доволі багато так званих олігархів, успішних підприємців українських. Чи допомагають вони своїм землякам?

Якщо кажуть про олігархів, то, безумовно в голові відразу ми згадуємо про Ахметова

– Так, я маю відповідь на це питання. Якщо кажуть про олігархів, то, безумовно в голові відразу ми згадуємо про Ріната Ахметова...

– Ну їх у вас більше в регіоні Донбасу, звичайно, це не лише Рінат Ахметов...

Зараз ми очікуємо, що вже наступного тижня до Донецька й інших постраждалих міст буде надана перша гуманітарна допомога Ахметова

– Так, так, ще губернатор Сергій Тарута. Я знаю, що Сергій Тарута робить дуже велику справу у відновленні Слов’янська. Але маю сказати, що у постачанні гуманітарних вантажів чи вирішенні гуманітарних питань не відчувається дуже багато активності з його боку в самому Донецьку. Вони базуються у Маріуполі і я вважаю, що у них також є якийсь відрив від реальності. А ось Рінат Ахметов, навпаки, не дивлячись на те, що він знаходиться безпосередньо не в самому Донецьку, тому що у нього теж виникли якісь проблеми із представниками «ДНР», але фонд Ріната Ахметова надає дуже велику і адресну допомогу. Зокрема вони дуже систематично і масштабно допомагають у тому, щоб евакуювати людей із постраждалих міст, вони надають їм житло і зараз вони створюють гуманітарний штаб, і ми теж координуємо свою роботу з ними – вони є партнерами нашої маленької групи. Зараз ми очікуємо, що вже наступного тижня до Донецька й інших постраждалих міст буде надана перша гуманітарна допомога з боку Ріната Ахметова.

– Це буде лише перша гуманітарна допомога зараз? Чи він вже допомагав? Я не зовсім зрозуміла цієї обставини…

– Потрібно розуміти, що саме гуманітарна допомога, і, взагалі, програма гуманітарної допомоги – вони раніше з боку Ріната Ахметова надходили не дуже системно. Звичайно, це не перша допомога. Бо Рінат Ахметов є власником багатьох компаній і ми знаємо, що власні програми мали його окремі фірми. Вони щось самі робили. Але зараз усі їхні активності було зведено в єдиний гуманітарний штаб. І масштабна, дійсно велика гуманітарна допомога – великим розміром – буде надана наступного тижня. Але евакуаціями вони займаються вже більше як місяць.

– Чи можна поцікавитися – що таке «великим розміром»? Яка це приблизно сума, про які розміри йдеться?

– Наскільки я знаю, то йдеться про десятки мільйонів гривень, це вже та допомога, яка йде до Донецька і постраждалих міст. Спілкуючись з багатьма співробітниками його фонду, ми знаємо, що вони мають карт-бланш на будь-яку допомогу, якої потребує регіон. Бо ми впевнені, що допомога до Донецька, до Донбасу має бути дійсно системною. Тому що знаходячись всередині, ми бачимо, що розрізнені такі ініціативи – вони, звичайно, вирішують якісь адресні проблеми, але у цієї гуманітарної катастрофи дуже великий масштаб. І потрібно це розуміти, що один, чи два, чи три фонди не в змозі покрити весь регіон. Не в змозі.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG