Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти «ретельно охороняють» російський «гуманітарний конвой» – Чуркін


Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін
Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін

Дорога, якою російський «гуманітарний конвой» доставляється на схід України, «ретельно охороняється» сепаратистами. Про це заявив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін.

«Траса для російського конвою ретельно охороняється місцевими силами самооборони (сепаратистами – ред.). Ми сподіваємося, що конвой прийде до місця призначення і за сприяння Міжнародного комітету Червоного Хреста буде розподілений нужденному населенню», – зазначив Чуркін.

А таку велику кількість вантажівок, з яких складається «гуманітарний конвой», Чуркін пояснив необхідністю мати запас на випадок поломки.

«Іноді ми маємо речі для підтримку. При перевезенні великої кількості вантажу, який ви хочете поставити, деякі вантажівка з дитячим харчуванням поламалися, тож ви повинні мати запасні вантажівки для доставлення цього вантажу. Коли їде 280 вантажівок, можливо це має сенс, щоб мати кілька порожніх машин, але я не знаю, якщо це дійсно так у цьому випадку», – спробував пояснити постпред Росії при ООН.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що подальше зволікання із її доставкою є «неприйнятним».

Під час розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Путін заявив, що після «очевидних провокацій» з боку України, Росія вирішила направити «конвой» за його призначенням.

Пентагон засуджує входження російського «гуманітарного конвою» в Україну і вимагає негайно відвести вантажівки і персонал з її території.

Входження російського «гуманітарного конвою» в Україну засудили ЄС і НАТО.

У п’ятницю вантажівки зі складу російського «гуманітарного конвою» самостійно перетнули кордон України через пункт пропуску «Ізварине», який тимчасово перебуває під контролем бойовиків. Рух відбувається без супроводження й участі представників Міжнародного комітету Червоного Хреста і в порушення раніше досягнутих домовленостей між Україною та Росією щодо догляду й оформлення російського гуманітарного вантажу, наголосили в РНБО.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що ситуація з російським «гуманітарним конвоєм» є черговим кричущим порушенням Росією головних принципів міжнародного права щодо непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи іншої держави.

У СБУ заявили, що рух російської колони є прямим вторгненням в Україну.

XS
SM
MD
LG