Доступність посилання

ТОП новини

В Абхазії оголосили переможця «президентських виборів»


Рауль Хаджимба під час опозиційних протестів наприкінці травня 2014 року, Сухумі, Грузія
Рауль Хаджимба під час опозиційних протестів наприкінці травня 2014 року, Сухумі, Грузія

«Президентські вибори» в сепаратистському регіоні Грузії Абхазії в першому турі виграв Рауль Хаджимба. Кандидат, який тричі програвав виборчі кампанії, за даними «Центральної виборчої комісії» здобув підтримку 50,57% виборців. За його головного конкурента Аслана Бжанію проголосували менш як 36%.

Усі кандидати висловлювалися за близькі відносини з Росією.

Фактичний президент самопроголошеної Абхазії Олександр Анкваб, який дотепер керував сепаратистським регіоном Грузії, пішов у відставку 1 червня через тиск так званої опозиції.

Росія надає фінансову підтримку сепаратистській Абхазії. У цьому регіоні перебуває 4 тисячі російських військових.

Грузія назвала ці вибори нелегальними. У ЄС заявили, що вибори є «невизнаними» і висловили підтримку територіальній цілісності Грузії.

Тбілісі фактично втратив контроль над абхазьким регіоном внаслідок війни 1992–93 років. Після війни 2008 року Росія визнала «незалежність» Абхазії і офіційно закріпила статус своїх військових на території самопроголошеного утворення. ООН і більшість країн світу не визнають незалежності Абхазії і далі вважають її частиною території Грузії. Тбілісі визнав Абхазію і ще один сепаратистський регіон, Південну Осетію, територіями, окупованими Росією.

XS
SM
MD
LG