Доступність посилання

ТОП новини

У Криму теж відзначили День незалежності України


Віктор Неганов, організатор мітингу на честь Дня Незалежності України в Севастополі 24 серпня 2014 року
Віктор Неганов, організатор мітингу на честь Дня Незалежності України в Севастополі 24 серпня 2014 року

Сімферополь – Цього року в Криму через окупацію півострова День незалежності України минув без урочистих святкувань на офіційному рівні. Ті ж самі державні службовці, які ще минулого року проголошували промови на честь України та українського народу, вже з головою поринули у пошуки теплого місця під кримським сонцем у російських політичних реаліях. Громадяни України, які продовжують залишатися у Криму, та кримськотатарська громада – єдині, хто згадував і намагався святкувати цей день.

За усіма ознаками, до Дня незалежності України російські силовики готувалися ретельно і заздалегідь. До площі Шевченка у Сімферополі не пропустили охочих покласти квіти до пам’ятника Кобзарю, мовляв, через начебто телефонний сигнал про те, що територія навколо пам’ятника замінована. Поруч із пам’ятником генералові Григоренку чергували наряди кримської самооборони та поліції, а у провулках були сховані водомети. Втім, згодом патріотично налаштовані громадяни все одно поклали квіти до пам’ятників українським героям.

У селищі компактного проживання кримських татар у Сімферополі можна побачити проукраїнські графіті. Делегат Курултаю кримськотатарського народу Ервін Ібрагімов каже, що 24 серпня для нього особисто це святковий день, хоча і з певною долею суму.

«Для нас, кримських татар, які звикли жити у вільній демократичній країні, цей день, на мою особисту думку, є святом, хоча ми і перебуваємо на окупованій території. Пов’язане усе з геополітикою, ми це чудово розуміємо, але ми опинилися у центрі усіх цих подій, наш народ. Вплинути тим чи іншим чином ми не можемо, але здаватися ми не повинні», – каже представник національного зібрання кримських татар.

Севіль Алєдінова
Севіль Алєдінова

Після анексії кримська журналістка Севіль Алєдінова втратила можливість працювати як незалежний журналіст. Опозиційні кримські ЗМІ або вже припинили свою роботу, або перебувають під постійним тиском з боку так званої «влади» Криму.

«Як журналіст я хочу бути завжди незалежною людиною, не тільки журналістом незалежним, але й людиною, тому що я вважаю, що краще жити в бідній країні, ніж без права на вибір, без права на свободу слова, мислення», – каже Севіль.

Справжня незалежність України настане після повернення Криму – історик

Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Днями голова Бахчисарайської районної держадміністрації Ільмі Умеров за власним бажанням склав свої повноваження. На цей крок він пішов, оскільки не захотів змінювати присягу українського держслужбовця й присягати на вірність Російській Федерації. Не робити це досі Умерову дозволяла дія так званого «перехідного періоду».

«Мені часто робили зауваження, або, якщо це можна назвати закидом, то закидали, що я не визнаю анексію, не визнаю «уряд», і я завжди казав, як тільки настане час обирати між держслужбою Росії та відставкою, я оберу відставку», – зауважив екс-голова Бахчисарайського району.

Гульнара Абдуллаєва
Гульнара Абдуллаєва

Історик Гульнара Абдуллаєва досліджує історію Кримського Ханства, у тому числі першу анексію Криму з боку Російської імперії у 1783 році.

«Кримський народ і кримськотатарський народ бачать своє майбутнє лише з Україною. І велике прохання до України, щоб вона про нас не забувала. Я вважаю, що незалежність в Україні ще не настала. Вона настане лише тоді, коли закінчиться війна і коли Крим повернеться до України. І тоді це буде справжній День незалежності і друге народження України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG