Доступність посилання

ТОП новини

У новому парламенті будуть і зрадники, і негідники, але відповідатимуть за це виборці – політолог


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Склад оновленої Верховної Ради навряд чи виявиться кращим за те, що ми бачили у нинішньому парламенті Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Олексій Голобуцький. Таким чином він прокоментував рішення президента Петра Порошенка розпустити Верховну Раду сьомого скликання. Водночас політолог констатував: після перемоги Майдану відповідальність за новий депутатський корпус лежить на виборцеві. І від нього передусім залежить – хто ухвалюватиме закони: популісти, ставленики олігархів чи справжні законодавці.

– Порошенко обіцяв розпустити нинішню Верховну Раду і тому питань у цьому плані до нього немає.

– Порошенко заявив, оголошуючи про дострокове припинення повноважень Верховної Ради сьомого скликання, що теперішній склад парламенту «півтора року був опорою Януковича. І більшість саме цих депутатів ухвалювала диктаторські закони, які забрали життя Небесної Сотні. Чимало депутатів – якщо не прямі спонсори та спільники, то симпатики бойовиків-сепаратистів. Не секрет: п’ята колона складається з десятків нібито народних депутатів». А на Вашу думку, чи дійсно у новій Раді не буде зрадників?

Люди проголосують за дві місяці – й це буде їхньою відповідальністю
Олексій Голобуцький

– Складне питання. Будуть там і зрадники, і негідники будуть. Усе буде так само, як і в цій Верховній Раді. Але знаєте – є таке поняття «відповідальність», так? Люди проголосують за дві місяці – й це буде їхньою відповідальністю. У принципі вибори потрібні, але виборці мають усвідомлювати – за кого голосують? От, хто у нас зараз найпопулярніший? Ляшко. От люди проголосують за нього. Він отримає 70-80 депутатів у парламенті. Виборці повинні це відчути.

– А на що Порошенко може розраховувати на цих парламентських виборах – буде міцна пропрезидентська більшість чи Рада перетвориться для президента на опозиційний бастіон?

Імовірність того, що в новому парламенті буде непропорошенківська більшість – достатньо великі
Олексій Голобуцький

– У президента є всі шанси, бо вибори будуть дуже швидкими. Ми ж розуміємо, що вибори по мажоритарних округах – люди голосуватимуть за президента і це нормально в принципі. Тобто, є шанси провести «Солідарність» і зробити фракцію пропрезидентську. Але все ж таки це – не факт. Адже в мене є факти, що «Батьківщина», Ляшко й інші політики не за пропрезидентською квотою формують зараз нову більшість. І імовірність того, що в новому парламенті буде непропорошенківська більшість – достатньо великі.

– Частина оглядачів й чимало виборців, вимагаючи розпуску нинішньої Верховної Ради і обрання нової, прогнозують, що наступний парламент буде здебільшого поділений на групи, контрольовані олігархами. Ви погоджуєтеся з таким прогнозом?

Ця Верховна Рада навіть буде більш олігархічна, ніж попередня
Олексій Голобуцький

– Зрозуміло, що, наприклад, Ігор Коломойський не омине увагою мажоритарні округи в Дніпропетровській області. Загалом це буде Верховна Рада, залежна від олігархів. Але знову ж таки це буде відповідальність виборців. Виборці цього хочуть, значить ситуація буде такою. Ця Верховна Рада навіть буде більш олігархічна, ніж попередня.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG