Доступність посилання

ТОП новини

Україна планує відмовитися від спільної з Росією добудови Хмельницької АЕС


Україна має намір відмовитися від співпраці з Росією у будівництві третього й четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС). Про це повідомив президент національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Юрій Недашковський.

«Російський варіант ми взагалі не розглядаємо», – заявив він у відповідь на запитання щодо реалізації проекту завершення будівництва цих енергоблоків за участю російської сторони.

Юрій Недашковський нагадав, що Україна зі свого боку ухвалила і затвердила цілу низку законодавчих і нормативних документів для нового будівництва, водночас досі проект не перейшов у стадію реалізації. «Тому навіть у мирний час це питання (реалізації проекту з Росією – ред.) вже було під сумнівом, не кажучи вже про теперішню ситуацію», – зазначив керівник «Енергоатому». Він додав, що Україна наразі розглядає варіанти реалізації цього проекту з іншими партнерами.

Наразі на базі ХАЕС працюють 2 реактори. У 2012 році Верховна Рада схвалила добудову ще двох: планувалося, що 80 відсотків вартості залучать за рахунок російського кредиту.

XS
SM
MD
LG