Доступність посилання

ТОП новини

Сплеск єднання українців – результат агресії Росії – фахівці


Відзначення Дня Незалежності України у Дніпропетровську, 24 серпня 2014 року
Відзначення Дня Незалежності України у Дніпропетровську, 24 серпня 2014 року

Київ – «Україна – єдина!», «Україна – понад усе!» – ці гасла українських патріотів набули сакрального сенсу під час Революції Гідності і у нинішні дні й години збройного протистояння на сході держави. Соціологи спостерігають небувалий сплеск патріотизму і зміцнення громадянської свідомості українців. За даними Київського міжнародного інституту соціології, кількість прибічників незалежності України зріс від часу анексії Росією Криму до 90 відсотків. військова агресія росіян на сході держави лише збільшуватиме кількість свідомих українців, вважають фахівці. Відтак, виникає питання – чи змінилась Україна, якою бачать українці свою державу, як збираються її змінювати надалі?

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Минулої зими на київському майдані Незалежності, на барикадах на вулицях Грушевського й Інститутській народилась модерна українська нація. У ці дні, коли Росія «відкусила» Крим і неприкрито веде воєнні дії проти українців на Донбасі, – нація і держава Україна міцнішають і здобувають досвід виживання і борні. Про це говорив президент Петро Порошенко, вітаючи націю з Днем Незалежності 24 серпня.

Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

Яка біда мене, яка чума косила! –

а сила знову розцвіла...

«Ці слова – проникливі, аж мороз шкірою. Із душі та серця великого поета Тичини вони вирвалися 71 рік тому. Під час іншої, ще тієї війни. Та вони такі злободенні, ніби сказані прямо сьогодні... Події останніх місяців стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною. Війна проти зовнішньої агресії. За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. За Незалежність. Боротьба за перемогу стала всенародним рухом, справою всіх і кожного. Переконаний: битва за Україну, за Незалежність завершиться для нас успішно – завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм наших воїнів», – наголосив Петро Порошенко.

Цього року День Незалежності України фактично в усіх її регіонах (включно з окупованим Кримом і звільненими українськими бійцями містами Донбасу) відбувся з величезним патріотичним підйомом. Українці проводили марші «Єдина Україна», паради вишиванок і автопробіги за єдність держави, вшановували учасників антитерористичної операції і передавали в зону АТО на схід тисячі дитячих малюнків і різноманітні обереги.

Зовнішня агресія єднає українців – експерти

Соціологи пояснюють це тим, що проти України фактично точиться війна з боку Росії, яка єднає людей. Подібне відбувалось у 2003 році, коли Росія намагалась загарбати острів Коса Тузла у Керченській протоці, і у 2008 році. коли українці спостерігали, як Росія захопила частину території в Грузії. Як зазначив в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько, нинішній сплеск патріотизму й формування активного громадянського суспільства в Україні напряму пов’язаний з анексією Кримського півострова і воєнними діями, які Росія веде проти України на українському сході. Нині підтримка незалежності і цілісності України зросла з 83 до 90 відсотків.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Політолог, публіцист Сергій Грабовський вважає, що Революція Гідності була тим стартовим майданчиком, з якого почалася власне Україна як модерна європейська демократична держава, котра у кривавій боротьбі з зовнішнім агресором (Росією) виборює свою незалежність і звільняється від радянськості («совка»). Свідчення цього – підтримка абсолютною більшістю української спільноти демократичних і загальнолюдських цінностей (таких як захист прав людини, верховенство права, тощо), як і ідей патріотизму.

Засадничі цінності українців не змінились, а просто стали більш рельєфними і більш популярними
Сергій Грабовський

«Я би процеси, що відбуваються в Україні, у суспільстві, у свідомості – я би їх розділив на 2 складові. Перше, – звичайно. Україна істотно змінилась. Друге, – засадничі цінності українців не змінились, а просто стали більш рельєфними і більш популярними (хоча це не зовсім правильне слово). Інакше кажучи, їх поділяє значно більше число громадян, ніж це було раніше», – наголосив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Десепаратизацію має проводити громада – експерт

Олексій Мацука
Олексій Мацука

Серед експертів побутує і така думка, що на сході і півдні України зміни у суспільній свідомості відбуваються значно повільніше. Найбільш складна ситуація, на думку фахівців, наразі склалась на Донбасі. Відзначення Дня Незалежності для міст, які звільнили сили АТО, стало «лакмусовим папірцем» для багатьох мешканців регіону, які визначилися, з ким вони воліють жити далі – з Україною чи з російськими бойовиками і місцевими сепаратистами. Про це Радіо Свобода розповів журналіса з Донеччини, автор проекту «Донбас. Реалії» Олексій Мацука.

У Краматорську відбувся найбільший за останні 20 років мітинг з національною символікою
Олексій Мацука

«У Краматорську відбувся, як мені здається, найбільший за останні 20 років мітинг з національною символікою, під національними прапорами. Люди добровільно виходили на мітинг, автомобілісти добровільно організували автопробіг єдності. Тобто, то не був адміністративний ресурс, примус чи щось подібне, до чого на Донбасі звикли протягом останніх 20 років правління Партії регіонів».

Масова хода у Краматорську: «Україна понад усе!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Мацуки, ще рік тому подібні виступи міських громад, зростання громадянської активності на Донбасі були неможливі, кожну дію чи рух контролювали Партія регіонів та її партнери. Натомість у містах, які захопили і контролюють російські військові і бойовики, знищується все свідоме українське, діяльність правозахисних і громадських організацій неможлива, визнає журналіст.

Донецьк зараз контролюють представники спецслужб Росії, там вони виконують найгірший сценарій
Олексій Мацука

«Донецьк зараз контролюють представники спецслужб Росії, там вони виконують найгірший сценарій. І найстрашніше, що можна було уявити у центрі Донецька – це так званий «парад» за участю український військовослужбовців, які є заручниками «ДНР». Це не підпадає ні під які норми людської моралі», – переконаний Мацука.

За його словами, після звільнення Донбасу від сепаратистів і російських спецслужб, саме громадянське суспільство буде помічником нової влади у процесі десепаратизації і формуванні нової громадської і політичної української еліти Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG