Доступність посилання

ТОП новини

79-а бригада. «Ті, що вистояли в пеклі»


79-а бригада готується повернутися в АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

79-а бригада готується повернутися в АТО

У Миколаєві отримала додаткову зброю, бронетехніку та добровольців 79-а окрема аеромобільна бригада Збройних сил України, яка донедавна більше ніж місяць захищала український кордон на Донбасі. Частина бригади готується вирушати у зону АТО, бійці готові до виконання будь-якого наказу, запевняють у керівництві бригади. Інша частина бійців бригади – це новобранці, які добровільно пішли до нового батальйону «Фенікс». Батальйон забезпечує всім необхідним група волонтерів «Крила фенікса», а добровольці навчаються, готуючись стати елітою українських військ Навчають їх, зокрема, й ті вояки, які багато тижнів вистояли в зоні АТО.

Велика кількість бронетехніки заводить двигуни та маневрує в розташуванні 79-ї аеромобільної бригади в Миколаєві. Солдати перевіряють БТРи, лаштують на них запасні колеса та різноманітне обладнання, всі вони – при зброї. Є «бувала в бувальцях» бронетехніка, яка вже діяла в зоні АТО, але значна частина з неї – нова, або відновлена після консервації. Солдати між собою називають одну з колон, яка шикується на території бригади, «БТРи Порошенка». Оскільки днями український президент особисто передав бригаді броньований автомобіль швидкої допомоги, після чого держава надала цьому підрозділу ще певну кількість бронетехніки. Скільки саме – вояки просять не вказувати: «військова таємниця».

Наразі та частина 79-ї окремої аеромобільної бригади, яка має вирушити в зону АТО, готова до виконання будь-яких наказів Генштабу, запевнив Радіо Свобода заступник командира бригади полковник Іван Савка.

Ми в будь-який час готові виконати усі завдання, поставлені нашим керівництвом
Іван Савка

«Ми в будь-який час готові виконати усі завдання, поставлені нашим керівництвом. Ми є десантники, і громадяни України, і зробимо все можливе, щоб захистити народ України та її територіальну цілісність. Техніки і озброєння маємо достатньо, щоб забезпечити виконання наказів, які ми отримаємо», – заявив Іван Савка.

Дату й час виїзду в зону АТО він не називає: наказ про це буде таємним.

До КПП 79-ї бригади один за одним приїжджають та приходять волонтери. Тут можна зустріти і фермера, який привіз повний автомобіль продуктів, заступів та різного інструменту, можна побачити і пенсіонерів – із невеликими пакунками овочів. Навколо в’їзду до частини – дитячі малюнки, присвячені десантникам. Місцеві мешканці та родичі бійців кажуть, що їх збирає «на фронт» увесь Миколаїв.

Готові знову йти «в пекло»

Десантники 79-ї аеромобільної бригади упродовж АТО утримували частину українсько-російського кордону в Донецькій та Луганській областях. Понад три тижні – під артилерійським та мінометним обстрілом з території Росії. Коли отримали наказ відходити, вирвалися з боєм, дорогою допомігши звільнити кілька населених пунктів на сході Донеччини. За час стояння на кордоні було чимало загиблих і поранених, кажуть бійці.

Один із поранених, лейтенант Олександр Дашицький, вижив після влучання ракети з установки «Град» у прохід бліндажа. Олександр каже, що стояв у проході з пістолетом, про всяк випадок, щоб його підлеглі не вибігли під час обстрілу. «Після звичайного снаряду йде такий, що розривається в повітрі. Щоб люди вибігли, і загинули від наступного залпу», пояснює Олександр. В нього після того випадку – контузія. Олександр вже стоїть на ногах, і повернувся в розташування бригади. Але йому досі важко говорити.

«У шпиталі зараз – справжні герої. Це мої «сослуживці» з другої гаубичної артилерійської батареї. Під час обстрілу вони вилізали з бліндажів та відкривали вогонь у відповідь, завдяки ним ворожі колони техніки не могли пройти повз нас під прикриттям артилерії,» – розповідає Олександр. Каже, що скоро одужає і знову вирушить на Донбас захищати Україну.

Інший боєць 79-ї бригади, Дмитро – теж повернувся з зони АТО. Сам він вцілів, але йому довелося виносити на собі поранених товаришів. Він впевнений, що проти України воюють «професіонали з сусідньої держави». І запевняє, що це ніякі не місцеві «ополченці», про яких розповідають російські медіа.

«Ті, хто зламався, туди не вертаються»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

«У складі бригади зараз формується спеціальний окремий батальйон «Фенікс». Я увійшов до нього. Там тільки керівний склад – кадрові військові, решта – добровольці. Ми – навчаємося, і впродовж осені вирушимо в зону АТО. В батальйоні багато людей з армійським досвідом, тих, хто вирішив повернутися з цивільного життя. Це буде військова еліта», – вважає Дмитро.

Я пішов воювати, коли вбили мого друга і вирізали йому серце – боєць Микола

Зараз 79-у бригаду поповнюють лише добровольці. Це люди з різних регіонів: Миколаїв, Дніпропетровщина, Запоріжжя, Донбас. Багатьох змусила взяти зброю біда.

Микола, боєць батальйону «Фенікс», розповів Радіо Свобода свою історію.

«Я вчителював у Горлівці. Викладав математику. Взяв зброю, коли вбили трьох моїх друзів. Третьому – вирізали серце, а на тілі намалювали свастику. Прив’язали до авто й тягали по Донецьку, мовляв – фашист. Я пішов до батальйону «Донбас». Коли наш підрозділ батальйону розформували, записався у «Фенікс». Бо про нього дбає волонтер Юрій Бірюков, і бійці мають усе необхідне», – зізнається Микола.

Новобранець: «Я пішов воювати, коли вбили мого друга»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Каже, що вдруге в зону АТО готується їхати без страху. «Я спокійна людина», – зауважує він. Саме цей спокій, за словами Миколи, допоміг йому переконати дружину відпустити його на війну вдруге. Двоє синів Миколи чекають його і пишаються батьком. Коли він приїжджає ненадовго, діти міряють його каску й обладунки.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG