Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори між Україною, Росією і ЄС відбудуться 6 вересня – Порошенко


6 вересня відбудуться переговори щодо енергетики між Україною, Росією та ЄС. Про це було домовлено під час зустрічей у Мінську у вівторок, повідомляє прес-служба українського президента у Facebook.

«Президент повідомив, що 6 вересня відбудуться переговори з енергетичних питань за участі міністрів палива та енергетики України, Росії та Європейського Союзу», – йдеться у повідомленні прес-служби президента України.

Про домовленості у Мінську щодо газових переговорів повідомив і президент Росії Володимир Путін.

У вівторок у Мінську президент України Петро Порошенко провів двосторонні переговори з верховним представником ЄС з закордонних справ Катрін Аштон та президентом Росії Володимиром Путіним. Перед цим відбулася зустріч у форматі Україна-ЄС-«Митний союз».

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який у понеділок також подала до цієї судової інстанції російська сторона.

«Нафтогаз України» вимагає у «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році.

Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG