Доступність посилання

ТОП новини

Гала-концерт для бійців АТО відбудеться у Києві


Під час концерту в зоні АТО, 22 серпня 2014 року
Під час концерту в зоні АТО, 22 серпня 2014 року

Київ – Упродовж 5 місяців українські музиканти, співаки й артисти їздять у військові частини і у зону АТО, щоб підняти бойовий дух українського війська. 27 серпня у Центральному будинку офіцерів у Києві відбудеться гала-концерт митців. Хто братиме участь у виступі і хто співатиме перед вояками – розповіла Радіо Свобода ініціатор концерту, співачка Руслана Лоцман.

У нашому концерті, який називається «Народна філармонія – Збройним силам України» беруть участь ті виконавці, хто з нами 5 місяців виступали перед нашими військовими, фактично – на фронті
Руслана Лоцман

– У нашому концерті, який називається «Народна філармонія – Збройним силам України» беруть участь ті виконавці, хто з нами 5 місяців виступали перед нашими військовими, фактично – на фронті. Але з мистецькою зброєю, я б сказала. Серед них – народні й заслужені артисти України, як і артисти з народу. Назву Раїсу Недашківську, Олександра Гурця, Лесю Горову, гурт «Горлиця» й ансамбль «Дніпро». Виступатимуть і народні митці й колективи з різних куточків України, наприклад, з Хмельницького, Луганська, тощо.

Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року
Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року

І повірте, що таку відстань, таку фізичну втому, вкладену у сотні кілометрів (в одну сторону і потім назад) – це виснажливі поїздки. Але митці їздять, бо ж ми розуміємо, наскільки це важливо – підтримати наших хлопців, які за Україну, за нас воюють!

Плануємо пускати під час концерту слайди. фотографії, відео-сюжети, щоб глядачі на концерті мали змогу відчути атмосферу, в якій ми виступаємо у зоні АТО і у військових частинах
Руслана Лоцман

Ми плануємо пускати під час концерту слайди, фотографії, відео-сюжети, щоб глядачі на концерті мали змогу відчути атмосферу, в якій ми виступаємо у зоні АТО і у військових частинах.

– Які враження від зустрічей у зоні АТО, що запам’яталось?

– За цей час багато що вразило, емоції просто в одне серце не вкладаються. Наші хлопці прекрасні, мене особисто вражають їхні очі, глибина їхнього патріотизму, яка закладена в їхніх очах. Одна з останніх поїздок, яку здійснила «Народна філармонія» 23 серпня у День українського прапора, була до наших героїв, у легендарну героїчну 72 бригаду. Ви знаєте, як нещадно під час АТО цю бригаду переполовинили, скільки там постраждало бійців.

Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року
Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року

Хлопці казали, що тривалий час чули лише постріли, вибухи, бачили кров і як гинуть їхні товариші, і ми, нашим концертом, для них принесли свято
Руслана Лоцман

І ці герої, хто повернувся, нам руки цілували після концерту, вони нас не відпускали і казали, що ніколи раніше такого концерту не бачили і не чули. Хлопці казали, що тривалий час чули лише постріли, вибухи, бачили кров і як гинуть їхні товариші, і ми, нашим концертом, для них принесли свято. А ми заради них їхали 800 кілометрів у бік Донецької області, туди, де вони базуються, але не будемо говорити, де саме.

Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року
Концерт в зоні АТО, 22 серпня 2014 року

А ще були у 30-тій бригаді, хлопці з цього військового угруповання два місяці назад, перебуваючи на підготовці у Запорізькій області, потрапили на наш концерт. Ми тоді з ними танцювали і бійці дарували нам польові квіти. Вони нам добрі слова і смайлики малювали. Тобто, все було від щирої душі! І коли знову, 23 серпня ми зустрілись, то перед нами стояли 19-20-річні юнаки. І дивлячись їм у вічі, я зрозуміла, що ці хлопці бачили пекло. Після нашого концерту вони поїхали у зону АТО.

– Пані Лоцман, гасло «Народної філармонії» – «Переможемо з піснею!», але чи тільки з піснею?

Пісня нас завжди об’єднувала, тому що Гімн України співають незалежно від того, хто в якій області країни живе, хто якою мовою розмовляє
Руслана Лоцман

– Знаєте, і з піснею, і з добрим словом. Ми маємо перемогти – як сказано у Біблії, «нехай по вірі нашій буде нам». Чому з піснею? Тому що ми багато концертів проводили і для переселенців з Криму, і з зони АТО. Пісня нас завжди об’єднувала, тому що Гімн України співають незалежно від того, хто в якій області країни живе, хто якою мовою розмовляє.

Люди її наповнюють грошима. А ми потім закуповуємо необхідні для вояків речі і веземо у зону проведення АТО
Руслана Лоцман

А ще хотілось би звернутись до держави, до влади – закупіть сучасні бронежилети і каски, бо досі, уже п’ятий місяць, як ми їздимо, і волонтери разом з нами возять ті каски. Невже це має робити старенька бабуся, яка чи не останні 100 гривень з села на АТО передає, або хлопчина на бронежилет має віддавати частину своїх заощаджень, бо у нього в АТО товариш, він йому допомагає? А ми продовжимо і на сьогоднішньому концерті традицію – збирати кошти для наших бійців.

Нам у Чернівцях подарували військові стару, раритетну каску, яка вже нікого від сучасної зброї і не захистить. Ми її ставимо на сцену і люди її наповнюють грошима. А ми потім закуповуємо необхідні для вояків речі і веземо у зону проведення АТО. Разом з нашими піснями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG