Доступність посилання

ТОП новини

Нерозлучне подружжя опозиціонерів розсадили в Азербайджані по різних в’язницях


Лейла та Аріф Юнуси
Лейла та Аріф Юнуси

Уже майже місяць минув з моменту арешту азербайджанської правозахисниці Лейли Юнус та її чоловіка, історика Аріфа Юнуса, яких було кинуто за грати за звинуваченнями у шахрайстві та анти-державній діяльності. Пані Юнус у свою чергу звинувачує азербайджанську владу у використанні ситуації в Україні для наступу на політичних інакодумців в тій багатій на енергоресурси закавказькій країні.

Аріф Юнус є поважним автором книг та азербайджанським істориком, а його дружина, Лейла, – відома правозахисниця та палкий опонент влади. Подружжя поділяє глибоке переконання щодо потреби замирення між Азербайджаном та сусідньою Вірменією.

Лейла та Аріф Юнуси з донькою Дінарою
Лейла та Аріф Юнуси з донькою Дінарою

Їхня донька Дінара Юнус розповіла Радіо Свобода, що дитям пам’ятає, як батьки на кухні довго за опівніч розмовляли про історію або обговорювали роботу Лейли на посаді голови Інституту миру та демократії – неурядової організації, створеної у 1995 році для боротьби з корупцією, насильством проти жінок та незаконним виселенням людей з їхніх домівок.

Але нині подружжя Юнусів переживає перше розлучення за 36 років сімейного життя. Вони в ув’язненні і їм закидають шахрайство та державну зраду. Як вважають їхні прихильники, це сталося через їхню довготривалу громадську діяльність та зусиллю щодо замирення Баку і Єревана, які перебувають фактично у стані війни вже чверть століття через проблему Нагірного Карабаху.

«Повна фальшивка»

58-річна Лейла та Аріф, якому 59 років, були заарештовані наприкінці липня і їх звинуватили у шпигунстві на користь вірменських спецслужб і використання грошей іноземного походження для вербування громадян Азербайджану зі шпигунськими цілями.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch назвала звинувачення «повною фальшивкою».

Сама Лейла Юнус в інтерв’ю Радіо Свобода пов’язала арешт із ситуацією в Україні.

Головна причина полягає у тому, що сьогоднішня ситуація в Україні дозволяє Ільхаму Алієву повністю зачистити майданчик в Азербайджані
Лейла Юнус

«Я думаю, що головна причина полягає у тому, що сьогоднішня ситуація в Україні дозволяє Ільхаму Алієву повністю зачистити майданчик в Азербайджані – щоб не було жодних інакодумців, молодих активістів, блоґерів, журналістів, правозахисників тощо. І він послідовно це робить, заарештовуючи людей», – сказала Лейла Юнус.

Ільхам Алієв та Лейла Юнус
Ільхам Алієв та Лейла Юнус

Її помістили в камеру попереднього ув’язнення в Баку, а Аріфа спочатку тримали під домашнім арештом, потім перевели в бакинську в’язницю «Кюрдахани», а згодом до тюрми Міністерства національної безпеки Азербайджана, яка має недобру славу.

Донька Юнусових, Дінара, розповідає, що в разі засудження її батьки можуть отримати по кілька років ув’язнення.

«Вона (мати) ніколи з батьком не розставалась. Вона без нього нічого не робила, ніколи не залишалася без нього. А зараз, враховуючи стан його здоров’я, вона має побоювання, що вже ніколи його не побачить. Навіть не зможе попрощатися», – каже Дінара в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Наступ на опозицію»

Арешт подружжя Юнусів відбувся на тлі широкого наступу уряду президента Ільхама Алієва на опозицію в тій багатій на нафті країні. Принаймні ще двоє активістів – правник Інтігам Алієв та опозиціонер Расул Джафаров були затримані останніми тижнями. Третій активіст – Ільгар Насібов – був жорстко побитий в Нахічевані кілька днів тому.

Лейла Юнус та Джафаров склали список з приблизно сотні людей, яких вони вважають політичними в’язнями в Азербайджані. Президент Ільхам Алієв, країна якого головує в комітеті міністрів Ради Європи, заперечує наявність політичних в’язнів в Азербайджані. Критики ж кажуть, що Захід заплющує очі на порушення прав людини в Азербайджані через значні поклади нафти і газу в тій закавказькій країні.

Над матеріалом працювали Daisy Sindelar та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG