Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Яценюк обдурив урядового уповноваженого Чорновол?


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Київ – Мін'юст може поховати боротьбу з корупцією в Україні, стверджує урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол. Натомість представник Transparency International Олексій Хмара каже, що її обманув прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. А депутат від «УДАРу» Віктор Чумак вважає, що Чорновол крім своєї кандидатури не бачить альтернативи на посаду голови майбутнього Національного антикорупційного бюро.

Тетяна Чорновол
Тетяна Чорновол

«Мін'юст провів через Кабмін законопроект, який у разі його ухвалення створить ще один орган, що буде «бомбити» бізнес і поховає боротьбу з корупцією в Україні», – пише у своєму блозі уповноважений уряду з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол. Так вона відреагувала на затвердження Кабінетом міністрів законопроекту про створення «Національного антикорупційного бюро України». Чорновол стверджує, що проект закону «має на меті створення органу, який не зможе боротися з мега-корупцією, а буде нищити середній бізнес». Це твердження вона доводить тим, що згідно з документом, антикорупційне бюро має розслідувати злочини, які могли завдати державі шкоду на суму від 600 тисяч гривень, скоєні службовими особами, до яких згідно з чинним законодавством можна віднести і директорів чи бухгалтерів приватних компаній.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Крім того, Тетяна Чорновол запевняє, що одним із лобістів «шкідливого», за її словами законопроекту – є депутат-ударівець Віктор Чумак. Сам Чумак у коментарі Радіо Свобода визнає, що напряму причетний до створення тексту проекту закону про створення «Національного антикорупційного бюро». Водночас, він переконує, що невдоволення урядового уповноваженого викликав не зміст документа, а лише запропонована схема призначення голови антикорупційного бюро – на конкурсній основі.

Питання в тому, хто очолить антикорупційне бюро?

«Питання в тому, хто очолить цей орган. Тетяна вважала, що це повинна бути тільки вона і альтернативи вона тут не бачила. Коли формується конкурсна комісія, це означає, що з’являється альтернатива, це означає, що з’являються інші люди. До речі, у цьому блозі мені дуже не сподобалося, що було написано, що Чумак щось там писав від себе, і що це було ще за Януковича. Ми зустрічалися вже у квітні, коли Янукович уже був у бігах. Саме тоді я їй сказав: «Вибач, але є дуже багато інших достойних людей, які також можуть його очолити», – зазначає Віктор Чумак.

Він запевняє, що зауваження Тетяни Чорновол щодо суті законопроекту будуть враховані. Зокрема, до тексту внесуть уточнення, яке зафіксує, що сфера діяльності антикорупційного бюро буде обмежуватися злочинами, скоєними посадовими особами комунальних та державних установ, компаній та підприємств.

«Офіцер з етики»

Серед осіб, зацікавлених в ухваленні «неякісного» антикорупційного закону, Тетяна Чорновол називає представника Transparency International Олексія Хмару, який, за її словами, зацікавлений лише у якнайшвидшому отриманні грантів на впровадження нових законодавчих норм.

Утім, твердження про те, що майбутнє антикорупційне бюро буде нищити середній бізнес, є надуманим, а конфлікт виник через бажання Чорновол очолити таке бюро, вважає Хмара.

«Тетяну обманув уряд, обманув пан Яценюк, який пообіцяв посаду, якої в природі не існувало, керувати органом, якого немає. У підсумку це завершилося тим, що їй дали повноваження представника уряду відповідального за доброчесну поведінку і за запобігання корупції. Тобто, це такий собі «офіцер з етики» у складі уряду, який не має нічого спільного з головою великого антикорупційного органу. Так вийшло, що коли Тетяна на цю посаду прийшла і далі працювала, не знайшлося у країні сил, які допомогли б їй ухвалити потрібний закон», – каже Олексій Хамара.

Крім того, Тетяна Чорновол звинувачує міністра юстиції Павла Петренка у тому, що саме він сприяв затвердженню Кабміном законопроекту авторства Віктора Чумака замість проекту закону, запропонованого нею. Причому міністр нібито повідомив прем’єру Арсенію Яценюку, що на затвердження подається саме текст Чорновол. Утім, дізнатися реакцію Павла Петренка на звинувачення урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики не вдалося. Міністр раптово скасував свою зустріч з пресою, яку планував на середу, 27 серпня, тобто на наступний день після оприлюднення блогу Тетяни Чорновол.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG