Доступність посилання

ТОП новини

Кого в Бішкеку налякав фільм про Євромайдан?


Майдан Незалежності, Київ, 20 лютого 2014 року
Майдан Незалежності, Київ, 20 лютого 2014 року

Бакит Асанов

Правозахисний рух «Бір Дюйне – Киргизстан» запланував показ у Будинку в Бішкеку кінофільму «20. Двадцять свідчень про переламний день протистоянь на Майдані». Як повідомила Радіо Свобода голова організації Телейкан Ісмаїлова, дозвіл на показ було отримано ще тиждень тому. Але 25 серпня, перед самим початком показу, подзвонили представники Мінкультури і заявили, що фільм повинен пройти через експертизу Державного комітету національної безпеки.

«Директор «Киргизфільмофонду» Урмат Айталієв і заступник міністра культури Бектеналієв зажадали проведення експертизи. Вони послалися на постанову уряду від 1999 року. Але це не відповідає сьогоднішнім реаліям. Ми отримали дозвіл, навівши аргументи про те, що в цьому документальному фільмі немає нічого забороненого і такого, що загрожує національній безпеці. Та не встиг початися показ, як у Будинку кіно вимкнули електрику. Це дуже сумне явище для нашої держави. Ми звернемося до суду з цього приводу», – сказала правозахисниця.

Після того, як спроба показати фільм у Будинку кіно не мала успіху, показ був перенесений в офіс правозахисного руху «Бір Дюйне – Киргизстан».

Один з громадянських активістів, які прийшли на сеанс, Марат Мюсюралієв сказав, що це негативне явище для його країни, яка пережила дві революції і стала на шлях демократії.

«Цей фільм важливий для Киргизстану. Тому що ми теж вийшли проти авторитарного режиму і змінили владу після кровопролиття. Крім того, наші громадяни зараз отримують односторонню інформацію з російських ЗМІ про події в Україні. Тому й важливий цей документальний фільм. Ми так і не зрозуміли, чому були влаштовані такі перешкоди для показу», – каже активіст.

У Департаменті кінематографії при Міністерстві культури і туризму заперечують слова правозахисника Телейкан Ісмаїлової. Директор «Киргизфільмофонду» при департаменті Урмат Айталієв відключення електрики в Будинку кіно пов’язав із технічними проблемами.

«Я туди їздив перед початком показу. Там не було ніяких проблем. Однак перед самим початком згоріло обладнання. Причина в тому, що поруч із Будинком кіно розташовано багато кафе. Мабуть, через них і виникли проблеми. Ми покажемо фільм відразу після того, як усунемо неполадки. А думка про те, що показ не відбувся з політичних причин, не витримує ніякої критики», – стверджує посадовець.

Документальний фільм «20. Двадцять свідчень про переламний день протистоянь на Майдані» присвячений подіям у Києві, що сталися 20 лютого. Цей день наводиться як точка відліку початку змін в Україні. Саме того дня влада застосувала проти демонстрантів зброю.

За словами одного з авторів стрічки Олександри Романцової, фільм було вирішено показати в Бішкеку – адже обидві країни пережили приблизно схожі політичні події.

«По-перше, ми маємо добрі відносини з представниками громадянського суспільства Киргизстану. Наші країни йдуть схожим історичним та політичним шляхом. Наші народи мають багато схожого. Це – поняття про свободу, активність і боротьба за це. Тому ми вирішили розповісти бішкекським глядачам про події, що сталися в Україні. У багатьох випадках інформацію про Майдан вони отримують із одного джерела», – каже співавтор фільму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG