Доступність посилання

ТОП новини

Куди подіти харківські монументи Іллічеві?


Ленін у Харкові залишився без голови (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Харків – Що робити з харківськими пам’ятниками Леніну? Це питання знову вийшло на стрічки новин після того, як минулими вихідними впродовж двох ночей розбили три монументи Володимирові Леніну. Міська влада заспокоює прихильників вождя пролетаріату, мовляв, шануючи їхні спогади про Радянський Союз, береться відремонтувати всіх «обезголовлених іллічів». Натомість виконувач обов’язків заступника голови обласної адміністрації Іван Варченко пропонує всі монументи Леніну, що складають історичну цінність, зібрати в пантеоні пам’ятників тоталітарної епохи. Іван Варченко переконаний: якщо цього вчасно не зробити, то масового Ленінопаду не уникнути.

Коли Україною шириться «Ленінопад», у Харкові – «Леніностій». Тільки на обліку в обладміністрації більше ста сорока пам’ятників. У самому ж мегаполісі сорок дев’ять вождів у бронзі і один із них – молодому Ульянову. До списку тоталітарних символів додамо три монументи Кірову, по два – Дзержинському та Орджонікідзе, і по одному пам’ятнику головним ідеологам українського Голодомору та репресій – Косіору та Постишеву. Імена організаторів політичних репресій і досі славляться в назвах вулиць.

«У місті Харкові, на сьогоднішній день, близько трьохсот вулиць носять назви та імена радянських лідерів, але близько сімдесяти – з цих трьохсот – це ті, які робили свою біографію на крові українського народу», – наводить невтішну статистику виконувач обов’язків заступника голови обласної адміністрації Іван Варченко.

Якщо ви не хочете, щоб цей пам’ятник тут стояв, відправте до музею – мешканець Харкова

Від перших днів незалежності України представники націонал-патріотичних громадських організацій та політичних партій порушували питання демонтажу гранітних, бронзових радянських героїв, але всі наміри завершувалися на рівні балачок. І тільки цими вихідними Харківщина долучилася до всеукраїнського Ленінопаду. За дві ночі 25 і 26 серпня були обезголовлені та понівечені три пам’ятники Леніну. Літні мешканці Жовтневого району Харкова, розглядаючи безголового Леніна, обурюються, а тих, хто це вчинив, називають вандалами.

«Та це ж вандалізм. Я цього зовсім не визнаю. Чи можна так чинити? Це пам’ятник, ну не можна так ставитися до пам’ятників», – емоційно зітхає Валентина.

«Це наша історія. Якщо ви не хочете, щоб цей пам’ятник тут стояв, відправте до музею», – каже Валентин.

Міська влада заспокоює тих, кому Ленін дорогий, обіцяє зруйновані монументи відремонтувати.

Натомість виконувач обов’язків заступника голови обласної державної адміністрації Іван Варченко попереджає: якщо Харків не хоче продовження «Ленінопаду», то міська влада мусить зважитися на цивілізований крок – прибрати з вулиць «Радянськийх ідолів» в один тематичний парк.

Якщо для вас Ленін – ідол, якому ви молитеся, в пантеоні, музеї тоталітарної доби ви матимете можливість прийти, помолитися, покласти квіти до свого ідола
Іван Варченко

«Наявність пам’ятників Леніну на центральних площах українських міст – це приблизно так само, як в обов’язковому порядку мати фотокартки ката, наприклад, у приватних квартирах, ката який знищував твою сім’ю. Для багатьох людей сприйняття саме таке. Хочете, якщо для вас Ленін – ідол, якому ви молитеся, в пантеоні, музеї тоталітарної доби ви матимете можливість прийти, помолитися, покласти квіти до свого ідола», – пропонує комуністам і чиновникам з муніципалітету в інтерв’ю Радіо Свобода Іван Варченко.

Усі пам'ятники Леніну потрібно демонтувати – Харківська ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

За власні кошти нехай робить усе, що схоче – заступник міського голови

Іван Варченко каже, що від імені голови області готується звернення до харківських міських депутатів про ініціювання демонтажу всіх пам’ятників тоталітаризму і їхнє встановлення в створеному пантеоні.

Як припускає Іван Варченко, місце для пантеону вже не доведеться обирати, бо сам міський голова Генадій Кернес раніше обрав сквер «Радянської України» для встановлення там монументу на честь проголошення радянської влади в Україні, який демонтували з площі Конституції кілька років тому.

У самій мерії ідею Варченка сприйняли з зустрічним запитанням: «Якщо у Варченка є фінанси і є бажання, а він, як пам’ятається, колись працював радником у міністерстві фінансів, щоправда не дуже вдало. Так от якщо є така ідея, то за власні кошти нехай робить усе, що схоче. А щодо Вашого питання про те, що робити з пам’ятниками Леніну, я думаю їх просто потрібно зберегти», – заявив Радіо Свобода заступник міського голови Ігор Терехов.

Пам'ятники Леніну мають стояти на своїх місцях – харківська мерія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

На аргументи про те, що саме Ленін був натхненником комуністичної ідеології, яка в своєму розвитку породила сталінізм та злочини тоталітарної системи, Ігор Терихов наводить припущення, що більшість харків’ян навпаки згадують про життя в Радянському Союзі з ностальгією, тому він певен, що якби провести зараз соцдослідження, то більшість мешканців Харкова висловилася б за збереження на вулицях і площах пам’ятників Леніну.

Взимку цього року за демонтаж двадцятидвохметрового пам’ятника Леніну на центральній площі «Свободи» виступали активісти Євромайдану. Тоді їхні публічні заклики завершилися масовими протестами прокомуністичних та проросійських сил. Тому напередодні виборчої кампанії кожне необережне слово про демонтаж бронзових вождів у Харкові може знову обернутися на ескалацію конфлікту, попереджають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG