Доступність посилання

ТОП новини

Бронетехніка потрібніша під Іловайськом, а не на параді в Києві – боєць батальйону «Дніпро-1»


Київ – 28 серпня має відбутися пікетування Генерального штабу Збройних Сил України з вимогою надати негайну допомогу оточеним в містечку Іловайськ поблизу Донецька батальйонам «Донбас», «Дніпро», «Світязь», «Херсон» та «Доброволець». Напередодні ввечері аналогічна акція відбулася під Адміністрацією президента. До протестів співвітчизників закликав вдатися командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. Між тим у штабі АТО напередодні заявляли, що оточеним вже надіслали допомогу. Більше про ситуацію в Іловайську Радіо Свобода розповів боєць батальйону «Дніпро-1» Микола із позивним «Кузнєц».

– Скільки днів батальйони перебувають в оточені?

Вже три останні дні ми оточенні повністю, з усіх боків наші позиції обстрілюють ся з мінометів та з «Градів». Та вчора ми почули новину з прес-центру АТО, що нам надали підтримку. Хочу цю новину спростувати – жодної підтримки ми вчора не отримали
«Кузнєц»

– Попервах оточення було з трьох боків, але це можемо не рахувати. Проте вже три останні дні ми оточенні повністю, з усіх боків наші позиції обстрілюють ся з мінометів та з «Градів». В принципі, оборону ми тримаємо. Та вчора ми почули новину з прес-центру АТО, що нам надали підтримку. Хочу цю новину спростувати – жодної підтримки ми вчора не отримали. Хоча, коли ми виходили на позиції в Іловайську, нам обіцяли підтримку бронетехнікою.

– За дні оточення ви отримували якесь постачання?

– Три дні тому прорвалася невелика група техніки, яка вивезла наших «двохсотих» і «трьохсотих».

– А чи отримували, оточені в Іловайську, частини боєприпаси, медикаменти, продовольство?

– Перші дні поставки були – і боєприпасами, і продовольством, але зараз вони повністю припинилися. Останні чотири-п’ять днів ми не маємо поставок. Продовольство – це не головне зараз, запас боєприпасів ще достатній для ближнього бою. Головне – це бронетехніка зараз.

Наші хлопці сильно ображені: пройшов парад у Києві, де була військова техніка. А вони упевнені, що ця техніка потрібніша тут. Паради – це добре, але не забезпечені технікою війська зазнають значно більших втрат
«Кузнєц»

Наші хлопці сильно ображені: пройшов парад у Києві, де була військова техніка. А вони упевнені, що ця техніка потрібніша тут. Паради – це добре, але не забезпечені технікою війська зазнають значно більших втрат.

– Чи є взагалі сенс утримувати зараз Іловайськ – в умовах контрнаступу сепаратистів за активної підтримки росіян?

– Я – рядовий солдат і не бачу стратегічного замислу. Можливо, командири його бачать. В мене нема відповіді на стратегічні питання.

Тут багато бійців, які готові воювати. Але вони це робитимуть значно ефективніше, якщо в них буде підтримка техніки
«Кузнєц»

– У Києві люди виходять на акції протесту з вимогою негайно надати підтримку оточеним в Іловайську. Що б Ви хотіли цим людям передати?

– Я їм вдячний. Тому що ці люди намагаються врятувати життя моїх товаришів. Тут багато бійців, які готові воювати. Але вони це робитимуть значно ефективніше, якщо в них буде підтримка техніки. В цих умовах ми можемо воювати лише за підтримки бронетехніки.

Військовий парад з нагоди Дня Незалежності України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Ротний «Дніпра-1» про зброю, якою доводиться воювати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Добровольчі батальйони з боями не змогли взяти Іловайськ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG