Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Ситуація на Донбасі складна, проте контрольована


Петро Порошенко під час засідання РНБО, Київ, 28 серпня 2014 року
Петро Порошенко під час засідання РНБО, Київ, 28 серпня 2014 року

У Києві відбулося сідання РНБО, терміново скликане Петром Порошенком через вторгнення російських військ на територію України. Президент просить українців не панікувати і закликав Раду безпеки ООН терміново зібратись, аби обговорити українське питання.

Ситуація на Сході України складна, проте контрольована. Про це заявив президент України Петро Порошенко на терміновому засіданні РНБО. За його словами, слід «не піддаватися паніці, зберігати холодний розум та здоровий глузд». Засідання скликали на вимогу Порошенка у зв’язку з загостренням ситуації на півдні Донецької області.

«У зв’язку з фактичним введенням російських військ на територію України мною було прийняте рішення про скасування візиту до Туреччини», – зауважив президент.

На засіданні РНБО Порошенко зазначив, що російські війська увійшли через неконтрольовану ділянку кордону з боку Росії на допомогу бандформуванням, що зараз діють на Донбасі. Зокрема, за його словами, мова йде про підкріплення у вигляді «колон важкої техніки, великих партій зброї і військовослужбовців регулярних підрозділів Росії».

Президент додав, що йому дає надію на стабілізацію ситуації в регіоні «низка рішучих дій на підтримку України з боку основних стратегічних партнерів».

Активісти вимагають від президента рішучих кроків

Тим часом, під адміністрацією президента триває численний мітинг. Активісти вимагають від очільника держави ввести воєнний стан у Донецькій та Луганській областях, видати добровольчим батальйонам важке озброєння, мобілізувати професійних добровольців, а також терміново змінити керівництво АТО.

Перший заступник глави адміністрації президента Геннадій Зубков відповів мітингувальникам категорично: воєнного стану не буде. За його словами, це лише зіграє на руку російському агресору, адже «воююча країна не має можливості отримувати будь-яку допомогу».

Аби обговорити, як допомогти українським військовим та зробити АТО ефективнішою, ініціативна група активістів на чолі з заступником командира батальйона «Донбас», що назвався «Сватом», пішла до Генштабу. Щоб вивести військових із «котла в Іловайську», домовились про політику мовчання: жодних телефонних розмов та інтернет-зв’язку з армією. Окрім того, за словами «Свата», начальник Генштабу Віктор Муженко пообіцяв ефективний план, як вивести вояків із Іловайська.

«Операція буде проведена і хлопців звідти витягнуть», – переказав «Сват» слова Муженка.

РНБО: Інформація про пересування військових буде приховуватись

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

РНБО також закликала не панікувати, адже ситуація в зоні бойових дій перебуває під контролем. Про це заявив речник РНБО Андрій Лисенко. Окрім того, аби воювати ефективніше, РНБО вирішила відтепер приховувати інформацію про пересування підрозділів і частин Збройних сил України.

«Українські військові закріпилися, наразі відпрацьовуються плани щодо контрнаступів та посилення тиску на тих, хто наступає», – додав Лисенко.

У середу в РНБО заявили, що Збройні сили Росії далі перекидають військову техніку і живу силу до прикордонних з Україною районів, насамперед до Ростовської області. Частина цих підрозділів порушила державний кордон і перебуває нині на території України.

За дорученням Президента України Петра Порошенка, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до керівництва ЄС із закликом щодо скликання спеціальної сесії Європейської ради щодо ситуації в Україні 30 серпня 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG