Доступність посилання

ТОП новини

Маріуполь живе звичайним життям. Паніку сіють із Росії – журналіст


У Маріуполі увечері в четвер пройшов мітинг за єдність України. Як повідомив у Twitter народний депутат Єгор Фірсов, на мітинг зібралося до 5 тисяч осіб. Активісти місцевих суспільно-політичних організацій зібрались висловити свою думку відносно того, що відбувається на Донбасі, в Приазов’ї. А за годину до початку мітингу ситуацію в місті по телефону із Маріуполя прокоментував один із учасників цього мітингу – журналіст видання «Новости Донбасса» Михайло Баган.

– На даний момент в Маріуполі не спостерігається паніка. Відносно стабільно. Є, звичайно, стурбованість серед людей, але паніки ніякої немає.

У Маріуполі протестували проти агресії Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

– Що відбувається? Вранці були повідомлення з різних джерел, що, мовляв, туди стягнуті російські військові сили. Ви можете це підтвердити?

– Насправді в Маріуполі російських спецназівців чи десантників не спостерігається. Вони є в Новоазовську і поблизу Новоазовська. Але в Маріуполі – українські підрозділи.

– А що Вам відомо про ситуацію в місті Новоазовськ? Це ж неподалік від Вас?

– Щодо Новоазовська – суперечлива інформація зараз є. РНБО спочатку повідомляло про те, що нібито він захоплений російськими військовими, після того з’явилася інформація, знову ж таки від РНБО, що Новоазовськ не захоплений, але що поблизу Новоазовська є російська техніка. Але сьогодні з’явилася інформація про те, що над міськрадою піднято прапор так званої «Новоросії»…

– Щодо Маріуполя – там зараз перебуває офіційне керівництво Донецької області. Можете конкретніше сказати, хто там є?

У Маріуполі на даний момент знаходиться обласна адміністрація, міліція, обласна прокуратура, власне, всі обласні органи влади

– У Маріуполі на даний момент знаходиться обласна адміністрація, міліція, обласна прокуратура, власне, всі обласні органи влади знаходяться в Маріуполі і – з повідомлень Донецької ОДА – вони не покидали Маріуполь, вони знаходяться тут – працюють тут, не дивлячись на неспокійну обстановку навколо.

– Зі ЗМІ можна отримати інформацію, що зараз всі силові структури приведені в Маріуполі до стану бойової готовності.

– Так, дійсно, є інформація про те, що може відбутися атака на Маріуполь, тому батальйон «Азов» та інші батальйони, які знаходяться в Маріуполі, Збройні сили України – всі готуються до можливої атаки, до можливого штурму. Проте цього не помітно в місті, вони не заважають простим людям, у функціонуванні міста вони не заважають.

– А як можна пояснити ці суперечливі повідомлення, які з’являються і на «Фейсбуці», і в інших соціальних мережах, і в ЗМІ – що довкола міста дуже багато військових російських, що страшна паніка в місті? Хто поширює таку інформацію, на Вашу думку?

Щодо паніки в Маріуполі – можливо цю інформацію поширюють якісь російські служби, російські ЗМІ навмисно поширюють, щоб цю паніку посіяти

– Щодо паніки в Маріуполі – можливо цю інформацію поширюють якісь російські служби, я не знаю, можливо російські ЗМІ навмисно поширюють, щоб цю паніку посіяти. Проте на даний момент місто живе звичайним життям. Тут не відчувається паніки, тут не має цього точно.

– Я зрозуміла. Напруга є, паніки немає.

Люди в Маріуполі. Не хочуть бачити тут російських військових, спецназ, «ДНР», будь-кого. Вони вже на це подивилися і вони цього не хочуть

– Я хочу сказати, як люди налаштовані в Маріуполі... Основне ,чого вони не хочуть – це те, що вони не хочуть змін. Вони не хочуть бачити тут російських військових, спецназ, «ДНР», будь-кого. Вони вже на це подивилися і вони цього не хочуть. Це основне і, власне, цей мітинг сьогодні – він і за це також зібрався.

– Проти війни...

– Так, звичайно. Основний посил – це проти будь-якої війни. Ну і звичайно проти того, що загарбник приходить на землю. Проти цього, звичайно, теж.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG