Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії «невдало» інтерпретує українську історію – чеський аналітик


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

Президент Чехії Мілош Земан дуже «невдало» інтерпретує українську історію і «допустився деяких не зовсім правдивих тверджень, які не відповідають реальності». Так вважає політичний аналітик Міхал Лебдушка з чеського центру Асоціації з міжнародніх питань AMO.

Великою проблемою чеського президента, на думку Лебдушки, є передусім те, що він «часто переймає російську риторику, яку включає до своїх виступів». Зокрема, таким прикладом, каже аналітик, може бути використання терміну «федералізація» щодо України, до якого президент Чехії не зміг надати конкретного прикладу, який би «відповідав українським реаліям».

Невдалим, на думку чеського політолога, є і використання визначення «громадянська війна» щодо конфлікту в Україні. Особливо «абсурдно» це визначення Мілоша Земна виглядає у співсталенні його до останніх новин з Донбасу, де були затримані російські солдати. Адже «присутність російських військових в Україні сьогодні вже є безсумнівною», додає чеський аналітик.

А над популістською фразою Мілоша Земана про «бандерівські сили» на Майдані можна хіба що зітхнути, наголошує Міхал Лебдушка. Це визначення не тільки «по-дурному першопланове, але й неправдиве». Ніхто не ставить під сумниів участь радикальних сил упродовж протестів у Києві, «але не вони були головним ядром руху за усунення від влади Віктора Януковича. І сьогодні, як і в минулих подіях радикальні сили відіграють лише маргінальну роль». Про те, що це саме так, свідчать, серед іншого, і кадри, зроблені українською редакцією Радіо Свобода, наголошує Міхал Лебдушка.

Президент Чехії Мілош Земан пубічно висловлюється про Україну «без знання конкретних реалій», підсумовує чеський аналітик.

Аналіз Міхала Лебдушки, який сьогодні опублікувало інтернет-видання IHNED.cz, торкається останнього публічного виступу Мілоша Земана під час зустрічі з чеськими дипломатами у Празі 26 серпня цього року.

XS
SM
MD
LG