Доступність посилання

ТОП новини

Чому Захід та Порошенко оминають слово «війна»?


Зустріч Обами та Порошенка у червні у Варшаві
Зустріч Обами та Порошенка у червні у Варшаві

Заходу просто не вигідно визнавати, що Росія веде війну у Європі, а суперечливі сигнали від Порошенка допомогають уникати визнання війни та відповідної зміни політики щодо Росії. На це вказують численні експерти у оглядах ситуації в Україні та реакції на неї у західних столицях.

Виборці Європи не хочуть повернення до «холодної війни», не хочуть загрози війни з Росією, тож за будь-яку ціну уникатимуть визнання фактів – переконані оглядачі.

«Як би не було прикро Україні, але визнання того, що Росія веде з нею війну, допоможе лише самій Україні і нікому більше», – пише президент аналітичного центру «Євразія ґруп» Ян Бреммер.

Експерт відзначає, що попри всі зусилля Заходу, війну більше не можна ігнорувати, як і обмежуватись виключно санкціями проти Росії.

«Відповіддю Заходу на вторгнення Росії до України має стати підтримка східно-європейських союзників НАТО - відправка військових до Польщі та Балтики та розміщення там баз», – пише Бреммер.

Між тим у Берліні – який на думку багатьох аналітиків, свідомо, чи не свідомо підігрує Кремлю – сумніваються що робити далі.

Німецький кореспондент впливового видання «Волл-стріт Джорнал» Антон Трояновський повідомляє, що учора канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що не може «приймати всі рішення з тою швидкістю, якої вимагають від Німеччини».

«Офіційний Берлін досі зберігає мовчанку з приводу України. Учора Меркель заявила, що не може приймати рішення добре не подумавши».

Поки Меркель міркує, коментатори вже ставлять питання, що зрештою примусить Берлін змінити ставлення до Росії? Саме Німеччина, як вважається, може вплинути на Росію, з огляду на обсяг економічних взаємин обох країн.

«То де буде рубікон для Берліна? Донецьк? Маріуполь? Одеса? Київ?» – ставить питання відомий дослідник Росії Бен Джуда.

Путіну потурає не лише Європа, але і США – вказують інші.

Відомий блогер @streetwiseprof ставить Обаму та Меркель в один ряд із європейськими лідерами, які у минулому своєю бездіяльністю сприяли піднесенню нацизму.

«Чемберлен та Даладьє матимуть компанію у ганебній залі історії. До них приєднуються Обама та Меркель», – пише блогер, порівнюючи лідерів США та Німеччини із сумнозвісними підписантами Мюнхенської угоди від Великобританії та Франції.

«Якщо перефразувати Черчіля: Меркель мала вибір між безчестям та війною. Вона обрала безчестя і тепер Україна має війну», – додає «колючку» у бік Меркель оглядач.

Загалом слабка реакція Заходу вказує на те, що там просто не мають плану «Б» на випадок агресії Росії – пише дослідник Ульріх Шпек.

«Тактика Меркель будувалась на тому, що Росія і надалі уникатиме прямого вторгнення. Меркель удавала, що і Росія і Україна просто стурбовані сусіди. У поєднанні із санкціями, це мало дати Путіну можливість вийти з конфлікту», – описує логіку дій Берліна Шпек.

Захід більше не може ігнорувати агресію Путіна, але і плану дій на цей випадок немає - перконаний експерт. Зрештою – пише Шпек – Європа буде посилювати санкції, але триматиметься за «мир» до останнього. Адже головна цінність – не допустити переляку європейців, громадян Німеччини, Франції та ін.

«Тактика Меркель була дуже зручна для внутрішнього використання : для її партнерів по політичній коаліції у Німеччині, для таких країн ЄС як Німеччина, Іспанія та Італія, яких російський неоімперіалізм турбує значно менше, ніж наприклад Німеччина та Польща. Більш активні дії, навпаки не будуть сприйняті ні у самій Німеччині, ні у ЄС. Все, що буде схоже на збільшення ризику прямого військового протистояння з Росією буде негайно заветовано. Єдиний реальний варіант - посилення санкцій. Від дипломатії напевне відмовляться на деякий час. Будь-які сподівання на повернення до статусу кво у стосунках із Росією буде поховано», – переконаний Ульріх Шпек.

Коментатори звертають увагу і на позицію самої України, яка одночасно прохає світ про допомогу і, здається, не насмілюється назвати речі своїми іменами.

«Україна повідомляє про вторгнення Росії і просить про ревіт», – пише онлайн редактор «Вашингтон Пост» Ануп Капле, маючи на увазі те, що перше офіційне повідомлення про напад Росії походило з твітеру МЗС України.

Цілком може бути, що Україна і сама вірить у те, що миротворчий процес започаткований у Мінську може дати результат – відзначають інші.

«Зважаючи на те, що Порошенко не використовує слово вторгнення, Росія можливо досягла свого і у Києві таки ставляться до мирних переговорів серйозно. Росія, зрештою, не дає обирати», твітує Балаз Ярабік з «Фонду Карнеґі».

Експерт сам і пояснює логіку «стриманості» Києва:

«Україна не може оголосити війну з Росією, бо її армія у жалюгідному стані, а Москва у разі оголошення війни, піде на вторгнення», – міркує коментатор.

Справді можна припустити, що і на Заході не до кінця розуміють, як інтерпретувати становище України у той час, як президент Порошенко заявляє, що відбулось «проникнення російських військ на територію України», додає «відбувається справжня боротьба за незалежність України», і одночасно переконує, що «ситуація у зоні АТО складна, але досить контрольована».

Президент України також закликає усіх «зберігати холодний розум та здоровий глузд».

При цьому Петро Порошенко дає зрозміти, якби не спротив України, то лінія оборони (Європи?) проходила би на Заході.

«Лінія оборони проходить зараз на Донбасі, а не на Заході лише тому, що міцною стіною стало на захист держави наше українське воїнство!», – твітує президент.

Поки Захід та українці змагаються у тлумаченні подій в Україні та заяв влади з приводу них, окремі оглядачі ставлять питання, чи виступлять проти війни самі росіяни?

Блогер та дослідник Росії Шон Гілорі твітує дані одного з опитувань громадської думки у Росії, які вказують , що росіяни, загалом, негативно ставляться до війни з Україною.

Так опитування проведене Соціологічною службою Фонду боротьби із корупцією вказує, що 56% росіян негативно ставляться до «початку реальних бойових дій між Росією та Україною».

Втім, зважаючи на позицію Кремля, про війну з Україною росіяни дізнаються не скоро. Наприклад, зараз представники Росії у ОБСЄ повністю відкидають присутність техніки чи військових з РФ в Україні.

Докази російського вторгнення вже оприлюднили і у НАТО.

Між тим, як повідомляє місія США до ООН, о 9-й вечора за Києвом Радбез ООН збереться на термінову нараду з приводу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG