Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі щодня гине 36 цивільних – доповідь ООН


Інтенсивні бойові дії із застосування важкого озброєння сторонами конфлікту у густонаселених районах східної України призвели до зростання кількості жертв серед цивільного населення, із середніми втратами близько 36 осіб на день. Про це йдеться у доповіді, оприлюдненій у п’ятницю Управлінням верховного комісара ООН з прав людини.

«У доповіді, що охоплює період з 16 липня по 17 серпня, висловлено тривогу з приводу вбивств і поранень цивільного населення, яке потрапило у пастку в міських населених пунктах або намагаючись втекти від бойових дій на східній України, використовуючи «безпечні» коридори, створені урядом», – наголошують в ООН.

«Цілеспрямовані удари по цивільному населенню є порушенням міжнародного гуманітарного права, тому необхідно докласти більших зусиль для його захисту», – цитує прес-служба управління верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллей. «Усі причетні до військових дій у вражених районах сходу повинні незмінно дотримуватися принципів розмежування, пропорційності та обережності. Це особливо важливо у густонаселених районах», – наголосила вона.

Згідно з доповіддю, «цивільні особи, які рятуються втечею від активних і тривалих бойових дій на сході України, стають мішенню та гинуть; іншим збройні групи перешкоджають виїжджати з Луганська і Донецька на тлі посилення українським Урядом блокади цих двох головних оплотів збройних груп». «Припускається, що «безпечні» коридори, створені українськими силами для того, щоб мешканці могли залишити ці міста, проходять через територію, де точаться бойові дії. Внаслідок цього, цивільні особи, що використовували ці коридори, гинули або отримали поранення», – повідомили в управлінні верховного комісара ООН з прав людини.

Всього, за даними управління, за період з середини квітня до 27 серпня на Донбасі загинуло 2593 особи.

XS
SM
MD
LG