Доступність посилання

ТОП новини

Киян вчать, як вижити в умовах військової агресії


Скріншот з відео YouTube (Канал: Курс ВИЖИВИ)
Скріншот з відео YouTube (Канал: Курс ВИЖИВИ)

За умов вторгнення ворожої армії мирне населення, перш за все, має зберігати спокій та знати, де знаходяться бомбосховища. Саме це експерти називають запорукою виживання під час військової агресії. Аби підготувати киян до можливої атаки російських військ на місто, військові інструктори навіть проводять спеціальні тренінги.

Як вижити в місті, де розпочались військові дії, ведеться артобстріл чи облога – це лише частина того, що навчають киян на спеціальних курсах «Виживи в умовах військової агресії». Організатор курсів Костянтин розповідає, щоб потрапити в набір групи, бажаючий має бути старшим від 18 років та написати мотиваційний лист. Втім, каже він, найголовніше – ділитись здобутими навичками.

Намагаємось відібрати соціальних лідерів, які в непередбачуваній ситуації могли би надати допомогу не тільки собі, а і оточуючим

«Ми допускаємо не звичайних людей, а намагаємось відібрати соціальних лідерів, які в непередбачуваній ситуації могли би надати допомогу не тільки собі, а і оточуючим», – пояснює інструктор.

На курсах викладають колишні та нинішні офіцери та спецпризначенці, які мають безпосередній досвід виживання в екстремальних та бойових ситуаціях. Вони переконані: за 50 годин спецпідготовки цивільний цілком може засвоїти, як зібрати «тривожний рюкзак» на випадок евакуації, як діяти під час бомбардування, як поводити себе в полоні, та як надавати медичну допомогу з того, що під рукою.

Може трапитись надзвичайна ситуація і від цього не застрахований ніхто

«Може трапитись надзвичайна ситуація і від цього не застрахований ніхто. Кияни, які ходять на ці курси, чітко усвідомлюють, що їм це потрібно», – додав інструктор.

Костянтин додає: до можливих загроз та небезпек мирне населення має підготуватись не лише практично, а і психологічно. Як приклад наводить громадян Ізраїлю, що вже звикли жити в умовах війни і краще адаптовуються до періодичних атак сусіда-агресора.

Експерт: Перше правило – не панікувати

Військовий експерт Олександр Кузьмук переконаний: курси спецпідготовки дійсно можуть виробити потрібні навички, проте це не врятує, якщо людина схильна панікувати. На його думку, тоді на неї тисне не лише військова, а й інформаційна та психологічна загрози.

«Перше правило: відсутність панічних настроїв, розповсюдження чуток і провокацій. Не треба бігати в паніці, скуповувати продукти харчування, десь ховатися в схованках», – розповідає експерт.

Кузьмук розповідає: місцева влада обов’язково проінформує про те, звідки чекати загрозу, де ховатись та як евакуйовуватись. Окрім того, влада тренує спеціальні батальйони, щоб захистити громадян, території та важливі об’єкти. А у випадку військової агресії, розповідає експерт, мирне населення має обрати безпечне місце і перечекати активні бойові дії.

«Якщо потрапляєте під артобстріли, то (переховуйтесь – ред.) в бомбосховищах, підвалах й інших безпечних місцях. Влада на місцях має все зробити, щоб перевіряти ці місця, підтримувати людей і керувати цим процесом, щоб він не був хаотичним», – розповів експерт.

Олександр Кузьмук додав, що курси підготовки населення – потрібна річ в умовах неоголошеної російсько-української війни. Він зауважив, що в період Радянського Союзу цивільне населення спеціально готували, як діяти в таких умовах упродовж навчання у школі та виші. Втім, наразі влада та українці не мають стільки часу, тож слід уже зараз зрозуміти і навчитись, як вижити в умовах агресії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG