Доступність посилання

ТОП новини

«Який же Путін народ, він від чорта» – режисер Роман Віктюк


Фрагмент обкладинки щотижневого американського журналу «Тайм» із зображення президента Росії Володимира Путіна після збитого на Донбасі в липні 2014 року пасажирського літака «Боїнга 777», внаслідок чого загинуло 298 людей
Фрагмент обкладинки щотижневого американського журналу «Тайм» із зображення президента Росії Володимира Путіна після збитого на Донбасі в липні 2014 року пасажирського літака «Боїнга 777», внаслідок чого загинуло 298 людей

Львів – Роман Віктюк, відомий театральний режисер, побував на відкритті 115-го театрального сезону Львівської опери. Митець народився у Львові і без рідного міста і України не уявляє своє життя. У 1991 році створив свій театр у Москві. Роман Віктюк спеціально прилетів із Москви, щоб привітати колектив Львівського оперного театру з відкриттям ювілейного сезону. Митець зазначив, що з цим театром, пов’язане його життя. А також розповів, як сьогодні, у час українсько-російського збройного протистояння, він почувається у Росії?

– Коли мені було сім місяців і мама приходила на оперу Верді «Травіата», сиділа на третьому балконі, то коли починалась увертюра Верді, я починав битись. Так хотів прийти у цей світ. Я вже потім питав маму, а коли був мій перший крик. Вона мені відповіла, що це була перша нота в увертюрі великого Верді. Я на могилі Верді про це розповів і вірю, що він мене почув. Завжди, коли скрутне становище, я тут у Львові, у цьому театрі і пам’ятаю це на все життя. Мистецтво кличе, мистецтво рятує, мистецтво від Бога.

Роман Віктюк
Роман Віктюк

– Ось довкола гуляють львів’яни, за хвилину відкриття театрального сезону і звучатимуть музика, спів, і більшість усвідомлюють, що діється на Сході. Чи мистецтво доречне, чимало запитують про себе. Як у цих реаліях давати раду зі своїми емоціями?

– Треба продовжувати вірити тільки в єдине – це земля і наше українське призначення на землі бути святими людьми. Тому у нас так багато справжніх святих і вони подають свої знаки тоді, коли хочуть нам зробити погане або ж, коли ми відчуваємо біль. Коли цей біль у нас є – вони над нами своє енергією, сяйвом, і кричать нам: «Ви все витерпите…»

– Як вам сьогодні, коли між Україною і Росією йде неоголошена війна, живеться у Москві?

Я роблю все, щоб вони знали, що я українець

– Повірте, що дуже важко… Але я роблю все, щоб вони знали, що я українець…

– Чи ви могли колись навіть припустити, що дві сусідні країни воюватимуть?

– Ніколи, ніколи. Але так повинно було статись, тому що ця енергія накопичується так повільно, так без сорому і совісті і чекає ту хвилину, коли може вибухнути. Для тих, хто розпочав цю братовбивчу війну, немає жодної перестороги, немає Бога. Там чорт.

– Кажуть, що війна це період очищення.

– Дай Боже, дай Боже…

– Ви у Львові вбрані у сорочку в сині і жовтні кольори, національні українські барви. Чи можете собі так дозволити ходити у Москві?

Мій будинок перший від Кремля і в мене жовто-блакитні стрічки

– У мене на дверях квартири у Москві є дві речі жовто-блакитні і ніхто мені нічого не говорить. А мій будинок перший від Кремля і в мене жовто-блакитні стрічки. Це правда.

– Не здирає ніхто?

– Ні. Я прилетів сюди у Львів і подзвонив сусідці, щоб пішла і подивилась на двері, чи є ці кольори. Почув у відповідь : «Ну, что вы, конечно, кто посмеет…»

– Президент Володимир Путін – це російський народ. І навпаки, російський народ – це Путін, це така ж позиція?

– Який же Путін народ? Він від чорта.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG