Доступність посилання

ТОП новини

Україна розчарована пропозицією Росії щодо знижки на газ – Продан


Міністр енергетики України Юрій Продан
Міністр енергетики України Юрій Продан

Україна розчарована «відсутністю конструктивного підходу з російського боку у переговорах щодо врегулювання питання постачання газу». Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Ми знов чуємо ціну у 385 доларів США за рахунок застосування так званої знижки у 100 доларів США від ціни 485 доларів за рахунок скасування мита. Тобто, на думку російської сторони ціна у 485 доларів є справедливою та ринковою. Ми вважаємо, що ця ціна дискримінаційна. Натомість, ми зробили декілька пропозицій, у тому числі консолідованих з Єврокомісією, щодо дійсно ринкових механізмів встановлення ціни. Остання наша пропозиція – розраховувати ціну, виходячи із рівня цін, що склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?», – йдеться у заяві Продана, розміщеній на офіційному сайті Міністерства енергетики України.

Юрій Продан також назвав «безпідставними» заяви свого російського колеги Олександра Новака, який не виключив можливості несанкціонованого відбору Україною російського транзитного газу.

«Ці припущення є безпідставним і мають за мету одне – дискредитацію українського маршруту та просування альтернативних шляхів поставки російського газу до країн ЄС – «Північного потоку», «Південного Потоку», ОПАЛ. Факти несанкціонованого відбору з української сторони відсутні – ні сьогодні, ні у минулому. Натомість, факт припинення з боку РФ постачань газу до Європи через територію України у 2009 році всі добре пам’ятають», – наголошує міністр енергетики України.

Сьогодні під час зустрічі з єврокомісаром з енергетики Ґюнтером Еттінґером міністр енергетики Росії Олександра Новака заявив, що російська сторона пропонує, не чекаючи на рішення арбітражу, встановити ціну постачання газу в Україну на рівні 385,5 доларів за тисячу кубометрів.

Водночас, як наголосив Новак, для того, щоб Росія відновила постачання газу в Україну, Києву треба спершу погасити борг у 1,45 мільярда доларів.

Ґюнтер Еттінґер у свою чергу додав, що сторони мають визначити проміжну ціну для України, доки йде арбітраж, для стабільного забезпечення газом європейських споживачів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який у понеділок також подала до цієї судової інстанції російська сторона.

«Нафтогаз України» вимагає у «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році.

Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

Досі газовий сектор так і не став предметом для включення до списку санкцій Заходу проти Росії за її дії в Україні.

XS
SM
MD
LG