Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманітарний коридор» – ляпас Україні чи легалізація «Новоросії»?


Українські військовослужбовці на бронетранспортері біля Дебальцеового, Донецька область, 29 серпня 2014 року
Українські військовослужбовці на бронетранспортері біля Дебальцеового, Донецька область, 29 серпня 2014 року

Київ – «Гуманітарний коридор» для оточених українських вояків на Донбасі – це ляпас Україні і спроба легалізувати бойовиків як політичну сторону конфлікту. Вважають українські експерти. Водночас українські добровольчі батальйони та солдати Збройних сил, оточені в Іловайську, пробиваються звідти з боєм, без коридорів. В РНБО російські пропозиції скласти зброю та вийти з оточення назвали елементом інформаційної війни.

У ніч на 29 серпня президент Росії Володимир Путін відзначив, що екстремісти та російські війська на Донбасі, які він назвав «ополченням», досягли серйозних успіхів, і перейшли у контрнаступ проти українських військ. Водночас він закликав бойовиків відкрити коридор і випустити оточенців.

Володимир Путін
Володимир Путін

«Я закликаю сили ополчення відкрити гуманітарний коридор для українських військовослужбовців, які опинилися в оточенні, для того, щоб уникнути безглуздих жертв, надати їм можливість безперешкодно вийти з району бойових дій, возз’єднатися зі своїми сім’ями, повернути їх матерям, дружинам і дітям, терміново надати медичну допомогу пораненим в результаті військової операції», – цитує Володимира Путіна його сайт.

Російська сторона, за словами Путіна, має намір і надалі надавати гуманітарну допомогу населенню Донбасу.

Так званий «гуманітарний конвой», а саме понад 200 білих напівпорожніх вантажівок, заїхав до України через неконтрольований прикордонниками пункт пропуску, причому росіяни перешкодили українським прикордонникам, які прибули на місце, оглянути вантаж. Україна та низка інших держав визнали це порушенням українського суверенітету.

Українські вояки пробиваються з Іловайська без «коридорів»

Українські експерти не виключають, що цього разу, імовірно, мається на увазі коридор для оточених українських частин в районі міста Іловайськ на схід від Донецька.

Пізніше лідери угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, обіцяли «гуманітарний коридор» українським військовим в обмін на важке озброєння, яке мають оточені.

Раніше командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко повідомляв, що його бійці в оточенні під Іловайськом, і що їм загрожує небезпека через відсутність підмоги та відступ сусідніх частин. Через цю ситуацію 28-29 серпня тривали акції протесту під адміністрацію президента. вже у п’ятницю Семенченко заявив, що командування вирішує ситуацію з оточеними, та що наразі протести в Києві та розголос лише нашкодять цьому.

Заява Путіна про гуманітарний коридор – це і дипломатичний ляпас Україні, й намагання легалізувати міфічну «Новоросію», під виглядом якої на Донбасі діють російські війська, зауважив у коментарі Радіо Свобода експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

Путін так звану «Новоросію», намагається легалізувати як політичну сторону конфлікту
Володимир Нагірний

«По-перше, це елемент інформаційної війни. Заява американського президента Барака Обами про російське вторгнення до України є досить м’якою. І Путін перебив її сигнал своєю заявою. По-друге – це ляпас Україні. По-третє – Путін згадав так звану «Новоросію», тобто він намагається легалізувати її як політичну сторону конфлікту», – підсумовує експерт.

З іншого боку, політтехнолог Ігор Громов пише в соцмережах, що Росія реалізує двоходову комбінацію: Матері та дружини українських бійців мітингують, вимагаючи визволити їх з оточення, Путін – великодушно наказує їх випустити «до матерів та дружин». Проте, за словами Громова, події розвиваються не так, як хочуть у Кремлі, до того ж «двоходівку» Путіна його підлеглі реалізували неякісно, тому вона не мала очікуваного ним інформаційного ефекту.

Командир добровольчого батальйону «Азов» Андрій Білецький, частина бійців якого брала участь в боях за Іловайськ, заявив, що ситуацію, коли українські частини потрапляють в оточення – спричинили грубі помилки українського військового керівництва та бажання форсувати події.


«Багато загинуло. Там залишилися бійці батальйону «Донбас», «Дніпро», частина 51-ї бригади Збройних сил, частина батальйону «Кривбас» – прекрасні хлопці. Коли їх запускали на західну околицю міста, без єдиного пострілу – це була мишоловка. Хотілося махати прапорами, і до 23 серпня отримати якщо не Донецьк – то що-небудь. Ті, хто в цьому винні, мають бути покарані». За словами Білецького, триває не контрпартизанська війна, а загальновійськова, з використанням усіх родів військ. А відтак треба остерігатися маневру супротивника, і охвату українських позицій, що й відбулося.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

В РНБО Радіо Свобода запевнили, що українські військові та силовики не мають наміру користуватися будь-якими «гуманітарними коридорами». Провокацією назвав заяву російського президента речник РНБО Андрій Лисенко.

«В яких би кольорах та квіточках не були «гуманітарні коридори», які обіцяє кремлівська влада та підконтрольні їй терористи – цих коридорів немає. Українська армія не має наміру здавати зброю й відступати. Ми будемо битися до кінця», – відповів Лисенко.

29 серпня командир батальйону «Донбасу» Семен Семенченко повідомив, що українські вояки, прориваючись з Іловайська, потрапили в засідку, але відбили атаку і взяли частину нападників у полон. Подальша доля українських вояків наразі невідома. Щоб уникнути підслуховування, вони зберігають режим радіомовчання доти, донки не вийдуть з оточення.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG