Доступність посилання

ТОП новини

Макс Левін: Іловайськ потрібно рятувати, підкріплення там не було


Українські військовослужбовці під час бойових дій, Іловайськ, 26 серпня 2014 року
Українські військовослужбовці під час бойових дій, Іловайськ, 26 серпня 2014 року

Журналісту Максу Левіну разом із кількома колегами вдалось вирватись із оточеного бойовиками та російськими військовими Іловайська. Востаннє з українськими військовими, що залишились там, Левін говорив опівдні 29 серпня. Розповідає, що всупереч обіцянкам та заявам РНБО, підмога так і не надійшла, а хлопців необхідно рятувати якомога швидше.

«Коли ми там були, то нам обіцяли надіслати підкріплення ледь не кожен день. Ми трималися, сподіваючись, що підкріплення буде завтра, потім післязавтра. Не виходили звідти тому, що багато дуже втрат людських було для того, щоб Іловайськ взяти. Не хотілось, щоб вони були марні», – розповідає журналіст Макс Левін про своє перебування разом із батальйонами української армії.

За його словами, ввечері 28 серпня керівництво батальйону вирішило вивозити поранених, тож домовилось із бойовиками про «коридор». Аби ті не обстріляли колону, їм погодились віддати «частину російських полонених».

«Близько 9-ї години вечора ми виїхали в Многопілля, там, де наші війська стояли, 3-я бригада. Звідти мали вивозити «300-х». Дійсно повезли, а їх обстріляли – не виконали домовленостей. Відповідно, цю ніч ми чекали, тобто всі решта батальйонів мали вже виходити з оточення. Ми сформували вранці колону, о 7-й годині (ранку – ред.) ми вже були готові на виїзді з Многопілля. Чекали, нібито була домовленість про «живий коридор», що нас випустять. О 8-й годині по нас почали стріляти міномети, підкріплення ніякого ми не отримали», – зазначає журналіст.

Левін розповів, що як тільки колона вирушила, почались дуже часті мінометні обстріли: сепаратисти розташувались у засідках. «Стріляли із важкої зброї, з великокаліберної, з гранатометів і так далі», – переказує Макс Левін. За його словами, вирватись вдалось тому, що він та кілька колег-журналістів пересувались на швидкісній машині.

Проїхали чудом три засади, три обстріли, і виїхали на Старобешевого
Макс Левін

«Поїхали спочатку з частиною колони, там танки були – їх також прямо перед нами підбили. Ми вирвались і поїхали вже самі: проїхали чудом три засади, три обстріли, і виїхали на Старобешевого. Там казали, що нібито українські військові вже мають бути. Ми в Старобешеві зустріли «ДНРівців», якимось дивом вони нас не розстріляли. Просто не зрозуміли, хто ми такі», – пригадує Левін.

Журналіст розповідає, що востаннє спілкувався з вояками, що залишились в оточенні опівдні 29 серпня. Вони йому розповіли, що тримають бій біля Многопілля – їх обстрілює російський десант.

«Вони дуже просили про допомогу, там у них є поранені. Медик, яка дзвонила, також важкопоранена, дуже просила про допомогу. Станом на другу годину дня ніякої допомоги, підкріплення не було. Не знаю, чи колони було б достатньо. Коли ми там були, по нас стріляли з поля. На відстані 600-800 метрів. Можна було би артилерії точки дати і по них «попрацювати». І вертольотами можна було б накрити мабуть», – розповідає Макс Левін.

За його словами, поки він був на лінії фронту, РНБО так і не надала обіцяної підмоги: «не було ніякої артилерії, ні авіа, ні вертольотів».

«Три рази нас обстрілювали по дорозі: одразу біля Многопілля, біля наступного села, і в Осиково на виїзді. Тобто там три кола, три засади. Я не бачив, скільки в засаді людей: скрізь летять кулі», – каже він.

За словами журналіста, в районі Іловайська залишається багато українських військових, яким дуже потрібна допомога. «Просіть для них підмогу!» – наголошує Левін.

У Раді національної безпеки й оборони заявляють, що бійці в Іловайську Донецької області отримали підкріплення і контролюють місто. За словами речника інформаційного центру РНБО Андрія Лисенка, військові отримали підкріплення ще в середу, 27 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG