Доступність посилання

ТОП новини

Політ Шойгу: Росія – «порушення норм», Польща – «відповідність процедурі»


Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, ілюстраційне фото
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, ілюстраційне фото

Росія засудила сьогодні недопуск літака її міністра оборони Сергія Шойгу до повітряного простору Польщі як «грубе порушення норм і етики міждержавного спілкування». Як заявило Міністерство закордонних справ у Москві, «цілком очевидно, що такі дії Варшави не залишаться без належної реакції Москви».

Тим часом у Варшаві інцидент пояснили тим, що пілот літака російського міністра в заявленому політному плані позначив рейс зі Словаччини до Росії через Польщу як військовий. Відтак, наголосили в Оперативному командуванні Збройних сил Польщі, військовики країни наполягли на необхідності суворо дотриматися процедури: військові рейси мають зголошуватися наперед за сім днів, а в термінових випадках – не менш як за 72 години.

Найімовірніше, йшлося про помилку російського пілота, бо різниця в позначенні цивільного і військового рейсу в політному плані становить єдину літеру, сказав речник Оперативного командування підполковник Пйотр Валятек, якого цитує польське агентство PAP.

Урешті російська сторона після переговорів погодилася, що рейс має статус цивільного, який не потребує згоди військових, і Польща пропустила його, додав речник.

Раніше сьогодні літак міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який повертався з урочистостей у місті Банська-Бистриця у Словаччині, не був допущений у повітряний простір Польщі і мусив приземлитися у Братиславі. Він урешті отримав дозвіл Варшави і вилетів до Росії пізніше. Як повідомляло МЗС Словаччини, літакові російського міністра також відмовила Україна.

Із Росії до Словаччини цей літак пролетів через повітряний простір Польщі, зголошений як цивільний.

XS
SM
MD
LG