Доступність посилання

ТОП новини

У Пскові напали на депутата, який розслідував загибель російських десантників


Нещодавно вирита могила на кладовищі в селі Вибуте, Псковська область, 27 серпня 2014 року
Нещодавно вирита могила на кладовищі в селі Вибуте, Псковська область, 27 серпня 2014 року

У російському Пскові напали на депутата обласних зборів від партії «Яблуко», редактора газети «Губернські новини» Льва Шлосберга. Про це у своєму Twitter повідомив лідер фракції «Яблуко» Григорій Явлінський.

«Вчинено напад на лідера псковського «Яблука» Льва Шлосберга. У нього серйозна черепно-мозкова травма. Вважаю, що напад на Шлосберга пов’язаний з його розслідуванням щодо відправки псковських десантників в Україну», – написав Явлінський.

Шлосберг був одним з перших у Росії хто почав говорити про доставку так званих «двохсотих», російських солдатів, які загинули на Донбасі.

Ось що у вівторок розповів Лев Шлосберг Радіо Свобода про похорони російських десантників у селі Вибути під Псковом 25 серпня, які начебто загинули за невідомих обставин.

«Мені написав мій знайомий, військовослужбовець, ми з ним знайомі кілька років, який служив у Пскові, у 76-й дивізії, і зараз служить в іншому регіоні Росії. Він служив разом з Леонідом Кічаткіним, особисто знає цю людину, вони майже ровесники, і він написав: «Леонід загинув, у понеділок похорон» і просив бути на прощанні. Цей лист збігся у часі з тією інформацією, яка була опублікована дружиною Леоніда Кічаткіна про його загибель і похорон у понеділок. Потім ця сторіночка була видалена повністю, а записи про похорон на сторіночці самої дружини були знищені, і там з’явилися сфальсифіковані записи про те, що він живий і здоровий», – розповів Шлосберг Радіо Свобода.

На сторінці Льва Шлосберга у Facebook наразі міститься багато дописів із словами підтримки та побажаннями швидкого одужання.

У вівторок член російської президентської Ради з прав людини і голова організації «Солдатські матері Санкт-Петербурга» Елла Полякова та інший член Ради Сергій Кривенко направили запит до Слідчого комітету з проханням провести розслідування обставин загибелі дев’яти контрактників 18-ї мотострілецької бригади, уродженців Дагестану. За офіційною версією, 9 осіб загинули на полігоні в Ростовській області 9 і 11 серпня.

Комітет солдатських матерів у Ставропольському краї Росії склав список із 400 поранених і вбитих російських солдат. Про це з посиланням на голову комітету Людмилу Богатенкову повідомив російський телеканал «Дождь». За її словами, список склали на основі даних із різних джерел. Йдеться про кілька мотострілкових бригад: 19-у окрему мотострілкову Воронезько-Шумленську (Владикавказ, Північна Осетія), 17-у окрему гвардійську мотострілецьку бригаду з Шалі (Чечня), 8-у окрему гвардійську мотострілкову бригаду в Шатої (Чечня). Богатенкова додала, що, крім уже згаданих, у списку є військовослужбовці і з інших частин російської армії.

У четвер президент України Петро Порошенко заявив про факт перебування на території України російських військ.

За даними з НАТО, може йтися щонайменше про тисячу російських військових.

Росія ці факти заперечує.

XS
SM
MD
LG