Доступність посилання

ТОП новини

Смерть військових Росії і побиття Лева Шлосберга


Одна з могил російського десантника у Псковській області
Одна з могил російського десантника у Псковській області

У російському Пскові невідомими жорстоко побитий депутат обласних законодавчих зборів, керівник місцевого відділення партії «Яблуко» Лев Шлосберг – один із найблагородніших російських політиків. Шлосберг займався розслідуванням загибелі псковських десантників в Україні і виявив, що з могил військових зникли фотографії, імена – все, що могло б допомогти встановити істину. «Це – не спроба позбавити імена загиблих від надмірної уваги. Це спроба приховати докази злочину, його масштаб, приховати саму кількість безповоротних втрат. Безіменні солдатські могили, що з’явилися по всій країні, будуть німими свідками державного злочину», – написав Шлосберг у своєму блозі.

Шлосберг не вперше говорить про підлість рішень влади. Він, депутат провінційних законодавчих зборів, став відомий усій мислячій Росії після того, як сказав правду про бузувірський «закон Діми Яковлєва», який прирікає на сирітство тисячі дітей, що позбулися потенційних усиновителів зі Сполучених Штатів. У цій же своїй промові Шлосберг нагадав про злочин негідників, що катували і вбили Сергія Магнітського, який розкрив злочин групи державних чиновників і співробітників Міністерства внутрішніх справ Росії. Але тоді російське суспільство ще не могло зрозуміти, що справжні «перевертні в погонах» ховаються не в кабінетах МВС, а в Кремлі і вищих органах влади країни.

Шлосберг відомий у рідному місті не тільки як політик. Він ще й головний редактор одного з небагатьох демократичних видань у Росії – газети «Псковская губернія». Саме це видання опублікувало на своєму інтернет-сайті матеріали про трагедію російських військових, посланих кремлівськими безумцями на підлу війну. Для того, щоб зрозуміти, наскільки легко друкувати подібні речі і вимовляти подібні промови в Пскові, просто нагадаю, що населення Псковської області обирало своїм губернатором представника партії Жириновського ще тоді, коли у громадян Росії не відібрали можливість голосувати. Тому стверджувати, що Шлосберг знаходиться серед однодумців або хоча б серед людей, які з розумінням ставляться до його діяльності, я б не став. Ні, навпаки, у Пскові завжди було чимало людей, які готові були звести рахунки з політиком.

Затримані на Донеччині десантники Росії на прес-конференції в Києві (27 серпня). Це військовослужбовці 331-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Російської Федерації
Затримані на Донеччині десантники Росії на прес-конференції в Києві (27 серпня). Це військовослужбовці 331-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Російської Федерації

Але ситуація із загибеллю десантників, очевидно, стала останньою краплею. Російська влада гарячково намагається приховати загибель військових, бо кожна солдатська смерть стає доказом прямої залученості путінського режиму в агресію проти України. Із цвинтарів, де поховані солдати, виганяють журналістів і громадянських активістів. Родичів загиблих залякують і не дозволяють їм розповідати про втрату близьких. А депутата законодавчих зборів просто побили, щоб провчити і продемонструвати іншим рішучість влади приховувати істину.

Так і відбувається вимивання чесних, порядних людей із російського політичного класу. Навіть довіра виборців не може врятувати від бандитського кулака або «наїзду» – так що політика в Росії стає притулком покірних мерзотників, готових виконати будь-яке розпорядження збожеволілого начальства. І все ж таки те, що серед російських депутатів є такі люди, як Лев Шлосберг, дає надію. У майбутньому, коли путінський режим впаде під вагою власних злочинів і помилок, саме про таких людей говоритимуть, що вони рятували честь Росії в підлі часи.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

На дотичну тему:

Голова «Солдатських матерів Санкт-Петербурга»: це вторгнення, це роблять військові

«Ми учасники бойових дій, тут, на території України» – російський десантник

Російський правозахисник говорить про «вторгнення» Росії в Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Затримані на Донбасі десантники Росії розповіли, що робили в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG