Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Європарламент ратифікують угоду про асоціацію синхронно – президент


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко та президент Європейського парламенту Мартін Шульц на зустрічі у Брюсселі домовились, що ратифікація Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Україна – ЄС проходитиме у Верховній Раді України та в Європейському парламенті синхронно, повідомив у суботу голова української держави.

Порошенко подякував Шульцеві за підтримку цієї ініціативи. «Це буде визначний день для України і Європи», – сказав він.

Президент також повідомив, що Україна запросила Європарламент направити своїх спостерігачів до України для спостереження за перебігом передвиборчої кампанії та ходом виборів до Верховної Ради України 26 жовтня. «Ми разом зробимо все можливе, щоб ці парламентські вибори були дійсно прозорими, справедливими і стали справжнім волевиявленням громадян», – наголосив Порошенко.

Він висловив сподівання, що запланований на 12 вересня візит Шульца до України продемонструє солідарність європейців із українським народом. «Я ніколи не бачив Європу такою єдиною, як зараз, коли вона об’єдналася в солідарності з Україною», – сказав президент.

Мартін Шульц запевнив Петра Порошенка в повній підтримці України в рамках інституцій ЄС у питаннях захисту її суверенітету та територіальної цілісності, повідомила прес-служба голови держави.

Раніше в суботу Шульц повідомляв, що Європарламент зобов’язався ратифікувати угоду з Україною за прискореною процедурою.

Як заявляли раніше українські чільники, Верховна Рада має ратифікувати угоду у вересні.

Президент України перебував у суботу у Брюсселі, де він узяв участь у низці заходів і зустрічей, зокрема, в позачерговому засіданні Європейської ради (саміті ЄС), на якому становище в Україні за умов вторгнення Росії на її материкову частину розглядають як одне з головних питань.

Угоду про асоціацію між Україною і Європейським союзом наразі вже ратифікували Румунія, Литва, Латвія, а у п’ятницю і Мальта. Для формального набуття чинності ратифікаційні процедури мають завершити всі 28 країн-членів ЄС, а також Україна і Європарламент.

XS
SM
MD
LG