Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан може вийти з Євразійського економічного союзу – Назарбаєв


Президенти Росії і Казахстану Володимир Путін і Нурсултан Назарбаєв після засідання Вищої євразійської економічної ради в Астані, Казахстан, 29 травня 2014 року
Президенти Росії і Казахстану Володимир Путін і Нурсултан Назарбаєв після засідання Вищої євразійської економічної ради в Астані, Казахстан, 29 травня 2014 року

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про можливий вихід своєї країни з майбутнього Євразійського економічного союзу під проводом Росії. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Хабар» в Астані.

«Якщо правила, раніше встановлені у договорі, не виконуються, то Казахстан має повне право відмовитися від членства в Євразійському економічному союзі. Астана ніколи не буде в складі організацій, що становлять загрозу незалежності Казахстану», – наголосив президент.

Інтерв’ю Назарбаєва в Казахстані вийшло в ефір іще тиждень тому, ввечері минулої неділі, 24 серпня, але в Україні і в Росії ЗМІ звернули на нього увагу тільки останніми днями.

Назарбаєв очолює Казахстан ще з часів Радянського Союзу. Він очолював республіканську організацію КПРС, згодом став президентом Казахської РСР, а після 1991 року – президентом Казахстану. За офіційними даними, на виборах 2011 року його підтримали 95% учасників голосування. Назарбаєву нині 74 роки.

Президент Росії Володимир Путін у виступі на молодіжному форумі «Селігер» 29 серпня сказав, що Казахстан створений на території, де ніколи не було державності. Так слова Путіна передають деякі російські ЗМІ.

Після цього громадські активісти в Казахстані ініціювали акцію «Надішли Путіну підручник історії», щоб нагадати йому багатосотлітнє існування державних утворень на території сучасного Казахстану, зокрема, Казахського ханства.

Раніше лідер ЛДПР Володимир Жириновський заявив в ефірі радіостанції «Эхо Москвы», що Росія після подій в Україні має звернути увагу на Казахстан, де, на його думку, панують антиросійські настрої.

Росія створює Євразійський економічний союз разом із Казахстаном і Білоруссю як наступний рівень євразійської інтеграції на заміну нинішньому Митному союзові цих країн. Договір про ЄАЕС має набути чинності з початку наступного року.

XS
SM
MD
LG